Ennyivel kéne emelni a minimálbért a szakszervezetek szerint: 10 éve nem volt ilyen alacsony az átlagbérhez képest

A növekvő élelmiszerárak és a rezsi emelkedése még nehezebb helyzetbe hozza az alacsony jövedelmű csoportokat.

Minimálbér-emelés
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MSZSZ) hétfőn, a közelgő minimálbér-tárgyalások előtt tette közzé a számításait. 

Amint arra felhívták a figyelmet, a minimálbér összege tíz éve nem volt ilyen alacsony az átlagbérhez képest, véleményük szerint legalább 26 százalékos emelésre van szükség. 

Jelentős minimálbér-emelésre lenne szükség

Az MMSZ szakértői az inflációs adatokat, a KSH adatait, illetve a Pénzügyminisztérium szakszervezetek számára megküldött írásos összefoglalóját használták a kalkulációhoz. Mint ismertették, az alacsony jövedelműek az átlagnál többet költenek élelmiszerre és rezsire, ez a két tétel az alacsony keresetű csoportokban a fogyasztói kosár több mint a felét teszi ki - derül ki a Világgazdaság cikkéből.

A Szövetség szerint ahhoz, hogy ez az arány ne romoljon tovább, és ne kerüljenek még nehezebb helyzetbe a családok, 26 százalékos emelésre lenne szükség - és már idén is 23 százalékos lett volna indokolt. 

A cikk az ajánló után folytatódik

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a minimálbérek növekedése 2017 óta jelentősen elmaradt a versenyszféra és a közszféra béremelkedésétől, illetve a nemzetgazdasági átlagbér növekedésétől is. Az átlagbérek 96,1 százalékkal, a minimálbér 80,4 százalékkal nőtt az elmúlt hat évben. 

Sok magyar számíthat béremelésre jövőre

A magyarországi vállalatok várakozásai pesszimistábbak lettek a 2023-as gazdasági évet illetően, ám a cégek fele még így is bővülésre számít jövőre, és nagyobbik hányaduk tervez bérfejlesztést - állapítja meg a Profession.hu friss HR Körkép 2022 tanulmánya. 

Sok magyar számíthat béremelésre 2023-ban: ennyivel növekedhetnek a fizetések

Béremelést tervez jövőre a cégek többsége egy felmérés szerint.

Elolvasom

(Képek: Getty Images Hungary.)  

Ezt is szeretjük