Kiderült, mennyi megtakarítása van a magyaroknak: arról is vallottak, miről kell lemondani

A megkérdezettek több mint felének le kellett mondania valamilyen termékről vagy szolgáltatásról az elmúlt hónapokban.

Ennyi megtakarítása van a magyaroknak
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A közelgő Takarékossági Világnap alkalmából felmérést készített a Provident Pénzügyi Zrt. A vállalat saját ügyfelei körében készített kutatásából kiderült, hogy a megkérdezettek több mint felének le kellett mondania valamilyen termékről vagy szolgáltatásról az elmúlt hónapokban. 

Jelentős részük elkezdte csökkenteni a kiadásait, vagy pluszmunkát vállal a növekvő költségei miatt.  

Ennyi megtakarítása van a magyaroknak

Miközben a gáz világpiaci ára jelentősen csökkent az augusztusi csúcshoz képest, az infláció még emelkedik Magyarországon. Idén különösen előtérbe kerül a pénzügyi tudatosság, mivel a kiadások jelentős növekedése miatt nehéz lesz növelni a háztartások pénzügyi megtakarításait.

A Provident Pénzügyi Zrt. az aktuális kutatásában arra kereste a választ, hogy az emberek rendelkeznek-e megtakarítással, illetve hogyan fogják pénzügyeiket kézben tartani a következő, nehéz hónapokban. Tanulságos, helyenként döbbentes eredmények születtek. A kutatásból egyértelműen kitűnik, hogy egyre jobban felértékelődik a takarékosság - legyen szó energiáról vagy élelmiszerről. 

GettyImages-1350018511
Fotó: Maksym Kapliuk / Getty Images Hungary

Az elmúlt hetekben végzett felmérés azt mutatta, hogy a megkérdezettek 75%-a maximum 3 hónapra elegendő megtakarítással rendelkezik, de 37 százaléknak egyáltalán nincs tartaléka. Egészen elképesztő, hogy a megtakarítással rendelkezők több mint fele készpénzben tartja azt, ami az infláció hatására folyamatosan veszít értékéből.

Arra a kérdésre, hogy miként tudnak védekezni az esetleges pénzügyi nehézséggel szemben, a válaszadók 70%-a mondta azt, hogy csökkenti a kiadását vagy pluszmunkát vállal. A felmérésből kiderült, hogy a kiadás csökkentését főként kevesebb élelmiszer-vásárlással, illetve a rezsiköltségek mérséklésével kívánják elérni. Ezt támasztja alá az is, hogy a ruházkodás és a szórakozás mellett élelmiszerről mondtak le eddig a legtöbben. Kiderült, szűkül a hitelt felvevők köre: a válaszadók több mint fele nem tervez hitelfelvételt, ha mégis, akkor lakásfelújításra, fűtés-korszerűsítésre, hitelkiváltásra.   

- Felmérésünk azt mutatja, hogy a megkérdezettek jelentős része nem, vagy nagyon kevés megtakarítással rendelkezik. Mindezek mellett már most érzik a pénztárcájukon az egyre emelkedő árak hatását - mondta el Horváth Attila, a Provident Zrt. pénzügyi igazgatója.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Így változott a magyarok életszínvonala tavalyhoz képest: mélyrepülés kezdődött

A tavalyi évhez képest 71 százalékkal csökkent a magyar háztartások fizetőképességi indexe.

Így változott a magyarok életszínvonala tavalyhoz képest: mélyrepülés kezdődött

A tavalyi évhez képest 71 százalékkal csökkent a magyar háztartások fizetőképességi indexe.

Elolvasom

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük