Így változott a magyarok életszínvonala tavalyhoz képest: mélyrepülés kezdődött
A tavalyi évhez képest 71 százalékkal csökkent a magyar háztartások fizetőképességi indexe.

GettyImages-1216491927
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A tavalyi évhez képest 71 százalékkal csökkent a magyar háztartások fizetőképességi indexe a GKI Gazdaságkutató Zrt. és az Intrum felmérése alapján. 

A rezsiköltségek elszállása és az infláció terheli a magyarokat leginkább. 

Nagyot zuhant a magyarok fizetőképessége

Az elszálló infláció miatt évtizedek óta nem látott mértékben romlik a pénz Magyarországon, ez pedig a korábbinál is jobban a figyelem középpontjába helyezi a takarékosságot: már nyár közepén spórolni kezdett a magyar lakosság az áramon, idővel pedig az élelmiszeren és a fűtésen is, írja az Index.

A GKI és az Intrum felmérése alapján egyre több háztartást viselnek meg az infláció és a magas energiaárak hatásai és egyre többen kezdtek spórolni. A családok fizetőképessége emiatt mélyrepülésbe kezdett.

GettyImages-1251664576 (1)
Fotó: Aitor Diago / Getty Images Hungary

- Mindenképpen észrevettük, hogy nem ugyanazon az életszínvonalon élünk most, mint tavaly. Vagyunk annyira szerencsés helyzetben, hogy nem tartunk tőle kifejezetten, de természetesen mi is megérezzük - fogalmazott egy járókelő az ATV-nek

A magyarok fizetőképességi indexe tavalyhoz képest 71 százalékkal csökkent 2022-ben, az előző negyedévhez viszonyítva pedig 64 százalékkal, derül ki a cikkből.

Az élelmiszerek az elmúlt egy évben átlagosan 35,2 százalékkal drágultak: a kenyér csaknem 92, a sajt 95 százalékkal kerül többe. A háztartások fizetőképességét az infláció is fokozatosan megtépázta, mivel a drágulás mértéke szeptemberben már elérte a 20 százalékot, írja a cikk. Az eurózónában mindez 10 százalék körül alakult, tehát jóval alacsonyabb volt. 

Az egy főre jutó vásárlóerő tekintetében Magyarország az utolsó előtti Európában, csak Bulgáriának rosszabbak az adatai. 

10-ből 9 magyar brutális élelmiszer-drágulástól tart: nem ez az egyetlen, amitől félünk

A magyarok döntő többsége úgy látja, hogy a közeljövőben az emelkedő élelmiszerárak lesznek a legnagyobb hatással a mindennapi életükre.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük