Minden idők legviccesebb találmányai
Nézd meg a fotókat!
Buborékos bicikli, arcsüveg, mindent látó szemüveg? Csodálkozz rá a legfurcsább találmányokra.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bármilyen sötét korszakai voltak is a történelemnek, az emberi alkotószellem és a humorérzék minden körülmények között képes volt kibontakozni. Erre jelentenek bizonyítékot a következő találmányok is, melyek, bár néhányuk a feledés homályába merült, a ma emberét is képesek elgondolkodtatni és megnevettetni.

Szemüveg ágyban olvasáshoz

Szemüveg ágyban olvasáshoz

A praktikus szerkezetet 1936-ban találták fel Angliában, és, bár mulatságos és elsőre meglehetősen haszontalan tárgynak tűnik, utódait ma is alkalmazzák, és nagy segítséget jelent az orvostudomány számára is. A különleges tüköroptikával ellátott szerkezet előbbinek köszönhetően képes arra, hogy 90 fokban megváltoztassa a látószöget, így a fej mozgatása, nyakfájás és a szem erőltetése nélkül legyen képes az ágyban fekvő, illetve a plafon felé néző személy egy, a mellkasánál elhelyezett könyvet olvasni.

Bár a napjainkban létező, hasonló szemüvegek őse még nem tudott hibátlan minőséget felmutatni, mai rokonai minden igényt kielégítően keltik azt a látszatot, mintha viselőjük előre nézne. Ma a hasonló szemüvegek nagy segítséget jelentenek az ágyhoz kötött betegek számára, emellett hasonló technikát alkalmaznak az MRI-vizsgálatok során is, azt az érzetet keltve, hogy a páciens kevésbé szűk helyen fekszik, ezáltal csökkentve az esetleges klausztrofóbia érzetét.

Arcsüveg hóvihar ellen

Míg hazánkban és a hasonló időjárási körülményekkel bíró országokban a hideg téli szél is csak legfeljebb kicsípi az arcot, néhány kósza hópehely bőrön való landolása pedig a legnagyobb téli fagyokban sem jelenthet gondot, az északabbra fekvő vidékek esetében komoly problémát okozhatnak a hidegebb hónapok.

Kanada egyes területein például a téli napi átlaghőmérséklet a -15 Celsius-fokot is elérheti, sőt, negatív rekordként mértek már -40 Celsius-fokot is.

Arcsüveg hóvihar ellen

A hasonló fagyok mellett egy hóvihar végzetes következményekkel járhat, ám olyankor sem kellemes, ha az ember nem a vadonban vészeli át azt, hanem egy nagyváros utcáit járja.

Ezt a problémát kívánták enyhíteni a kanadai Montrealban 1939-ben, mikor is létrehozták a hóvihar ellen védelmet nyújtó, első arcsüvegeket.

A fejre erősíthető, átlátszó műanyag tölcsérek azonban nem arattak osztatlan sikert, a nagyközönség túl szokatlannak és nevetségesnek tartotta őket ahhoz, hogy engedje széles körben való elterjedésüket.

A legendás Cyclomer

Napjainkban egyre többen döntenek úgy, hogy nemcsak alkalomadtán pattannak nyeregbe, és valószínűleg a vízibiciklizés kellemes nosztalgiája sem mostanában fog kimenni a divatból, a kettőt ötvöző Cyclomer történetét azonban mára csak kevesen ismerik.

A vízen és földön egyaránt járó biciklit Párizsban találták fel 1932-ben. A különös látványt nyújtó, buborékokkal ellátott szerkezet készítői szándéka szerint hasonló elven működött volna, mint a mai hidroplánok, vagyis felépítését tekintve egyszerű szárazföldi jármű, a légüres, úszó talpak és felszerelések - a buborékok - azonban alkalmassá tették volna arra, hogy a vízen is képes legyen úszni, sőt, haladni.

A Cyclomer

Bár a korai fejlesztést akkor az emberek figyelmen kívül hagyták, a mai vízibiciklik kialakulásában nagy szerepet játszott, emellett az ötlet által vezérelve nem egy modern elképzelés született már hasonló bicikli létrehozására napjaink őrültebb bringásainak jóvoltából.

Ezt is szeretjük