Milyen magas a pasid? Ennyi gyereke lesz a statisztikák szerint
A kutatók szerint összefüggés van a magasság, a házasság és az utódok száma között.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az átlagos termetű, 177-178 centiméter magas férfiak nemzik a legtöbb gyermeket - állapították meg a szakemberek.

A Behavioural Ecology and Sociobiology című folyóiratban megjelent tanulmány 3578 amerikai férfi adatait dolgozta fel.

A magasak és az alacsonyak később házasodnak

A kutatók a férfiak testmagassága és a gyermekeik száma közötti kapcsolatot vizsgáló korábbi tudományos munkákat, valamint annak a hosszú távú wisconsini tanulmánynak az adatait dolgozták fel, amely 50 éven át követte figyelemmel az 1957-ben végzett diákok életét.

Mint azt a vizsgálatban részt vevő Gerp Stulp, a hollandiai Gröningen Egyetem munkatársa elmondta: a nyugati társadalmakban sokáig úgy tartották, hogy a magasabb férfiaknak van a legtöbb gyermekük.

A tanulmány szerint azonban a 177,79 centiméter magas férfiaknak átlagosan 2,57, míg a hat centiméterrel magasabb, illetve alacsonyabb társaiknak csupán 2,52 gyermekük van.

Azok pedig, akik az ideális termettől újabb hat centiméterrel lejjebbről, illetve feljebbről szemlélik a világot, már csak átlagosan 2,36 utódot nemzenek.

A kutatók a házassági adatokban lelték meg a jelenség egyik lehetséges magyarázatát.

- Nagyon úgy tűnik, hogy az átlagos termetű férfiak korábban találnak párt maguknak, mint alacsonyabb vagy magasabb társaik - idézte a szakembert a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala.

- Annak ellenére, hogy a partnerválasztási preferenciákat vizsgáló tanulmányok a magasabb férfiakat hozzák ki győztesnek, a való életbeli párválasztás során a jelek szerint az átlagos termetű férfiak a legsikeresebbek. Ami azt jelenti, hogy ők fiatalabban tudnak megházasodni - tette hozzá.

A szerzők ugyanakkor hangsúlyozták, hogy "a testmagasság jelentősége háromszor kisebbnek bizonyult a férfiak jövedelméhez, illetve négy és félszer kisebbnek az iskolai végzettségükhöz képest".

Ezt is szeretjük