Milyen fotót mellékelj az önéletrajzhoz? 3 durva baki, ami miatt azonnal félredobják
Egy önéletrajz esetében az első benyomást a fotód jelenti.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Lehet vitát nyitni arról, hogy mennyire jogszerű vagy igazságos, de egy dolog biztos: a külső igenis számít. Természetesen, ha jelentkezel egy állásra, első körben az önéletrajzodat, a képzettségedet és a tapasztalataidat vizsgálják, de a mellékelt fotó abban is segíti a HR-est, hogy megszerezze rólad azt a bizonyos első benyomást.

Ezért, ha már elkészítetted a tökéletes önéletrajzot, szánj egy kis figyelmet arra is, milyen fotót mellékelsz magadról - hidd el, nem a szemed színére figyelnek majd, vagy arra, hogy mennyire tökéletesen szimmetrikus az arcod, a kép mégis sok mindent elárul a személyiségedről.

Rögtön eláshatod magad

Egy találkozás alkalmával fél perc is elegendő arra, hogy felvázoljunk egy képet a másikról, amiből később már csak nagyon nehezen helyezzük át más kategóriába. Ha nem személyes találkozásról van szó, pusztán egy önéletrajz, egy motivációs levél és egy fotó segítségével kell jó benyomást keltened, még nehezebb dolgod van.

Ha a felvétel éppen egy olyan pillanatot örökít meg az életedből, ami nem tartozik a HR-esre, vagy éppen nem nézi jó szemmel, akkor számolnod kell vele, hogy ebből a mozaikból alkotja meg rólad a teljes képet, ez pedig könnyen jelentheti azt, hogy az önéletrajzod a futottak még kategóriába kerül.

Nem kell bizonyítani, hogy sokat utazol

Az önéletrajzod személyes, hobbijaidra vonatkozó részére azt írtad, hogy szeretsz utazni? Remek, egy nyitott, világot látott ember mindig új ötleteket is hoz magával az irodába! Semmi szükség rá azonban, hogy ezt a kedvtelésedet egy fotóval is igazol: a nyaraláson készült, koktélt szürcsölős, fürdőruhás képeknek semmi keresnivalója az önéletrajzban, de még a tengerparton vagy híres épület előtt pózolós képek se kerüljenek ide.

Lehet, hogy a napbarnított bőrrel jobban nézel ki, mint akármelyik műtermi képeden, a nyaralás közben készült fotók mégis komolytalanná teszik az önéletrajzodat, túlságosan sokat láttatnak a magánéletedből, ami egy olyan ismeretségi szinten, amelyet egy önéletrajz elolvasása megteremthet, túlságosan tolakodónak hat.

A munka megszállottja

Igazi szerelmese vagy a munkádnak, és hajlandó vagy akár éjszakába nyúlóan is dolgozni, ha egy projekt úgy kívánja? Attól még nem kell, hogy kialvatlan, nyúzott arccal próbálj mosolyogni az önéletrajzhoz mellékelt fotón.

Annál is inkább, mert a szem alatti karikákról a munkáltatónak majd először az fog eszébe jutni, hogy esetleg előző este hajnalig buliztál, nem pedig az, hogy a számítógép monitorát bűvölted.

Egy kevés korrektorral sokat javíthatsz a megjelenéseden - persze, nem kell vakolatszerű sminket alkalmazni, de a diszkrét irodai make up a fotón is megállja a helyét. Így leendő munkáltatód nem egy agyonhajtott, kiégett munkaerőt, hanem egy tettre kész, életvidám leendő kollégát lát majd a képen.

Színes egyéniség

Azt, hogy mennyire színes, sokoldalú és leleményes vagy, lehetőleg korábbi eredményeid felsorolásával, ne pedig az önéletrajzhoz mellékelt fotóval igyekezz szemléltetni. A színes smink, a nagy, feltűnő ékszerek és természetesen a feltűnő tetoválások is komolytalanná teszik az önéletrajzodat. Lehetőleg a ruhád is visszafogott, semleges színű legyen, a nagy minták, a rikító színek vagy az állatszőrme kerülendő. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy mostantól csak szürkében járhatsz dolgozni, de egy vidám, életteli szín, ami az egész álmos irodát felrázhatja, egy bélyeg méretű képen bántóan, túl erősen hathat.

Milyen a jó fotó?

Ha komoly állásra pályázol, érdemes egyszer rászánni pár ezer forintot, és egy műteremben készíttetni néhány, kifejezetten az önéletrajz mellé szánt fotót.

A fényképész tudni fogja, mi a legelőnyösebb, és azt is, hogy mire kell figyelni. A képhez tegyél fel egy kevés diszkrét sminket, viselj semleges színű, nem túl mélyen dekoltált blúzt, és elegáns, nem feltűnő ékszereket - ezeket akár el is hagyhatod.

A háttér legyen semleges, a mosolyod pedig természetes. Lehet, hogy időbe telik, míg ellazulsz, főleg, ha azok közé tartozol, akik nem szeretik, ha fényképezik őket. Ilyenkor nyugodtan nézd meg az elkészült fotó előnézetét, és ha kell, kérd meg a fényképészt, hogy kattintson még egyszer - egy természetes, könnyed mosoly minden HR-est levesz a lábáról.

Ezt is szeretjük