Miért nincs esélye a kismamáknak az újrakezdésre?
A munkáltatókat kérdeztük
Igény lenne a részmunkaidős állásokra, a cégeknek nem éri meg.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hazánk a hivatalos 11,5%-os munkanélküliségi rátával az EU középmezőnyébe tartozik, ugyanakkor a részmunkaidős alkalmazottak száma jóval az uniós átlag alatt van. Az egy-két éves gyermekükkel otthon időző kismamák számára azonban éppen ez utóbbi jelentené a megoldást a munkába való visszatérésre, hiszen egy hasonló korú apróság mellett a teljes munkaidő még túl nagy felelősséggel járna, a pénzre azonban sokaknak szüksége lenne.

Annak ellenére ugyanakkor, hogy az anyukák részéről jelentős igény lenne a részmunkaidős pozíciókra, ezt csak pár cég profiljában lehet megtalálni ma Magyarországon. Utánajártunk, hogy a munkáltatók részéről mi lehet ennek az oka!

Nem kerül arányosan kevesebbe

Papír szerint a munkáltató 24% nyugdíjbiztosítási, 3% egészségbiztosítási járulékot fizet minden alkalmazott után. 2011 januárjától azonban az összesen 27%-os járulék (az egészségbiztosítási és a nyugdíjbiztosítási járulék összege) helyett mindössze 20%-ot kell fizetni egy részmunkaidőben alkalmazott, terhességi szabadságról visszatérő nő után, mégis, van olyan munkaadó, aki megkeresésünkre azt nyilatkozta, hogy egy részmunkaidős dolgozó nem kerül arányosan kevesebbe.

A cégek szerint ugyanis az, hogy a törvény által nem rögzített extra hozzájárulások, például a közlekedési támogatások azonos összegben járnak a részmunkaidős, illetve a napi nyolc órában dolgozó alkalmazottnak, komoly plusz költséget jelenthetnek. Valójában azonban elenyésző azon kisebb vállalatok száma, ahol a dolgozók ilyen extra juttatásokban részesülnek.

A nagyobb vállalatok részéről pedig egy havibérlet ára nem tűnik tetemes költségkülönbségnek, hiszen mindemellett a csökkentett munkaórák számával arányosan kevesebb fizetés után a munkáltatóra háruló anyagi terhek is ugyanúgy csökkennek.

Érdekességek gyerekeseknek
Kíváncsi lennél még több munkával, kedvezményekkel, és a mindennapi élettel kapcsolatos praktikus információra? Nézd meg linkgyűjteményünket, melyet speciálisan a gyermekes anyukákra szabva állítottunk össze!

Több idő a betanítás

Az egyik munkáltató, akit kérdeztünk, vegyesen alkalmaz teljes - és részmunkaidős dolgozókat. Ugyanakkor az ő véleménye szerint sem ugyanannyi ráfordítást jelent egy cég számára két részmunkaidős - és egy napi nyolc órában dolgozó ember.

Hiszen a betanítás annál több erőforrást igényel, minél specifikusabb egy bizonyos munka, márpedig a különösebb szakmai gyakorlat nélkül végezhető pozíciókért általában nem jár a minimálbért meghaladó fizetés.

Ám a nyilatkozó munkáltató azt is beismerte, hogy a sikeres betanítást követően a részmunkaidős alkalmazottakra hatékonyabb munkavégzés jellemző és könnyebben motiválhatóak, ami hatványozottan igaz a kismamákra - hosszú távon tehát megtérül a rájuk fordított extra energia.

Sajnos ugyanakkor számos munkaadó akad, aki a hosszú távú előnyök helyett arra törekszik, hogy rövidtávon a lehető leghatékonyabban működhessen - nem tudni, hogy a 7%-os járulékkedvezmény mennyire képes ezt a jövőben megváltoztatni.

Munkahelyi kedvezmények gyerekeseknek

Nem csak a munkáltatót illetik meg kedvezmények, ha a szülés után alkalmaz, de anyukaként neked is járnak bizonyos dolgok. Ha tudni szeretnéd, pontosan mihez van jogod dolgozó, gyermekes nőként, nézd meg videónkat!

Csak papíron részmunkaidő

Bár nem a kérdésünkre adott válaszok alapján jutottunk erre a következtetésre, a foglalkoztatottak körében végzett közvélemény - kutatások alapján nyilvánvaló, hogy a munkáltatók sokszor a saját költségeik enyhítésére használják ki a részmunkaidős bejelentést.

Míg ugyanis a hivatalos adatok folyamatos emelkedést mutatnak a csökkentett munkaórára bejelentett alkalmazottak tekintetében, különösen a kereskedelmi területen, addig a dolgozóknak ennél nagyobb hányada vallja magát teljes munkaidőben foglalkoztatottnak. Ezek alapján pedig sejthető, hogy számos munkáltató alkalmaz úgy napi nyolc órában embereket, hogy ennél kevesebbre jelenti be őket.

Hasonló körülmények között pedig valóban nem nyereséges, inkább megterhelő ténylegesen csökkentett munkaórás pozíciókat meghirdetni, hiszen a két ember kétszer annyi költséget jelent a cégnek.

Amíg azonban a multinacionális vállalatok kivételével a magyar munkáltatók kénytelenek minden adódó alkalmat kihasználni, hogy a dolgozók kárára történő költségcsökkentéssel biztosíthassák a cég fennmaradását - vagy éppen vágyott nyereségét -, sajnos nem várható, hogy a kismamák speciális körülményeit szem előtt tartva rohamosan növekvő számban hirdetik meg a részmunkaidős állásokat.

Ezt is szeretjük