Az élet nagy kérdései: miért imádja mindenki az eső illatát?

Mi van az esőben, amiért ennyire szeretjük az illatát?

eso-no-illat
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az esővíznek önmagában nincs illata. Mégis, ha elered az eső, és épp nem egy betondzsungel kellős közepén vagy, biztosan nagyokat szippantasz a friss, üde levegőből.

Az esőillat - vagyis a petrichor - kialakulásához valójában szükség van arra, hogy a vízcseppek a földdel érintkezzenek.

Ettől olyan ellenállhatatlan az esőillat

A tudományos néven petrichornak hívott esőillat két görög szóból tevődik össze: a ’petros’ jelentése kő, míg az ’ichor’ az istenek vérét jelenti. Sejthető tehát, hogy már az ókor embere is felfigyelt a záporokat, zivatarokat követő igen kellemes illatra. Ez az illat több részből tevődik össze - írja a sciencefocus.com.

Egyfelől a lehulló esőcseppek felkavarják ilyenkor a talajt, ahonnan egy baktériumok által kiválasztott geozmin nevű pézsmaillatú vegyületet juttatnak a levegőbe. Másfelől egy növények által kiválasztott olaj is hozzájárul a kellemes esőillat kialakulásához: ez az olaj száraz időben a növények csírázását gátolja, a víz hatására azonban kioldódik a talajból.

Amikor az esőcseppek a földdel ütköznek, apró légbuborékok alakulnak ki, melyek - mint egy pohár pezsgőben - felfelé haladva egyre gyorsulnak, majd kipukkadnak. Ezeknek a légbuborékoknak köszönhetőek az esőillat pillanatok alatt eljut az orrunkig. A kutatók szerint az esőillat jóval erősebb záporok, mint komolyabb esőzések után - írja a livescience.com.

Mindehhez még hozzáadódik az ózon szaga is, mely akkor keletkezik, amikor villámlás hatására az elektromos kisülés az oxigén- és a nitrogénmolekulákat atomokra választja szét. Az O2 ilyenkor O3-, vagyis ózonmolekulákká áll össze.

A cikk az ajánló után folytatódik

És hogy az esőillatot mindenki szereti, annak elsősorban evolúciós okai vannak a tudósok szerint. Mivel őseink túlélése nagymértékben függött az időjárástól, illetve a lehulló csapadéktól, ezért a záporokat követően kialakuló illat pozitív érzésekkel párosul.

Esőművészet

Bár a városban kevésbé élvezetes az eső, mint a természetben, Xack Fischer és barátja, Peregrine Church igyekeznek feldobni a városlakók eső utáni kedvét.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük