Gránátoskocka, grenadírmars: tudod, miért hívják így a krumplis tésztát?

A magyarázat az 1867-es kiegyezést követő időkre nyúlik vissza.

krumplis-teszta-cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Krumplis cvekedli, gránátoskocka, grenadírmars, granadér mácsik - a krumplis tészta szinonimáinak száma meglehetősen hosszúra nyúlik.

A számos népi elnevezés remekül jelzi, hogy nagy múltú ételről van szó, mely Magyarország minden táján ismert - legfeljebb kicsit más név alatt fut.

Miért gránátoskocka?

Sokakban felmerül azonban a kérdés, vajon mit is keres a gránát szó a krumpliból, tésztából, hagymából és piros paprikából álló étel nevében. A válasz pedig az, hogy valóban köze van a harcászathoz. A grenadírmars eredete ugyanis egészen a XIX. századig, az Osztrák-Magyar Monarchia idejére nyúlik vissza.

krumplis-teszta

Az 1867-es kiegyezést követően a monarchia egy három részből álló haderőt hozott létre: az osztrák Császári-Királyi Honvédség és a Magyar Királyi Honvédség mellett létrejött a Közös Hadsereg is. Az egyre növekvő számú katonaság élelmezéséhez pedig egyszerű, gazdaságos és szénhidrátban gazdag, energiát adó ételekre volt szükség. A krumplis tészta, mely mindezen feltételnek megfelelt, kiváló megoldást jelentett. Nevét a gránátosokról - németül Grenadierokról - kapta. A Marsch szó pedig indulót jelent, tehát a Grenadiermarsch tükörfordításban gránátosinduló.

A cikk az ajánló után folytatódik

Sissi kedvenc kastélyai

Az Osztrák-Magyar Monarchia legszebb kastélyai és települései következnek: Bécs, Hofburg, Possenhofen, Innsbruck, Merano - néhány pont azok közül, melyek Erzsébet királyné szívében is előkelő helyet foglaltak el.

Ezt is szeretjük