Tudod minek a rövidítése az OK szó? Meglepő a története

Ki az a Martin Von Buren, és mi köze az OK szóhoz?

noci-gondolkozik

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A világ egyik leggyakrabban használt szava. Az OK, O. K. vagy Okay angol nyelvterületről indult, és mára gyakorlatilag az Egyesült Államoktól Skandinávián át a Fülöp-szigetekig mindenütt ismert.

A számítástechnika világában univerzálissá vált, illetve beépült az élő nyelvbe is. De vajon honnan ered ez a rövidítés?

Minek a rövidítse az OK?

Az OK szóval kapcsolatos első írásos emlékek 1839-ből származnak. A Boston Morning Post március 23-i számában használták először, mint az "all correct" vagyis "minden helyes" rövidítéseként. Azért nem AC, mert a XIX. századi amerikai sajtóban divat volt a viccesebb tartalmú írásokban szándékosan helytelenül írni egyes szavakat. Az OK szócska szélesebb körben való elterjedéséhez azonban ennél több kellett: politikai háttere van.

1840. szeptember 16-án alakult meg egy demokratikus politikai társaság az Amerikai Egyesült Államokban, az O. K. Club. A társaság neve abból adódott, hogy elnökét, Martin Van Burent kortársai közül sokan csak Old Kinderhook - vagyis az "öreg kinderhooki" - becenéven ismerték. A politikus becenevét szülővárosáról, a New York állambeli Old Kinderhookról kapta. Bár Martin Van Buren előválasztási kampánya sikertelennek bizonyult, ám Allen Walker Read nyelvész szerint - aki 1945-től csaknem harminc éven át tanított a Columbia Egyetemen, és számos szótár elkészítésében működött közre tanácsadóként -, erre a politikai kampányra vezethető vissza az OK szó. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mai rövidítések

Kvízünkben olyan rövidítéseket gyűjtöttünk össze, melyekkel már sokan találkozhattak, de nem biztos, hogy mindenki tisztában van jelentésükkel is.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük