Tudod minek a rövidítése az OK szó? Meglepő a története
Ki az a Martin Von Buren, és mi köze az OK szóhoz?

noci-gondolkozik
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A világ egyik leggyakrabban használt szava. Az OK, O. K. vagy Okay angol nyelvterületről indult, és mára gyakorlatilag az Egyesült Államoktól Skandinávián át a Fülöp-szigetekig mindenütt ismert.

A számítástechnika világában univerzálissá vált, illetve beépült az élő nyelvbe is. De vajon honnan ered ez a rövidítés?

Minek a rövidítse az OK?

Az OK szóval kapcsolatos első írásos emlékek 1839-ből származnak. A Boston Morning Post március 23-i számában használták először, mint az "all correct" vagyis "minden helyes" rövidítéseként. Azért nem AC, mert a XIX. századi amerikai sajtóban divat volt a viccesebb tartalmú írásokban szándékosan helytelenül írni egyes szavakat. Az OK szócska szélesebb körben való elterjedéséhez azonban ennél több kellett: politikai háttere van.

1840. szeptember 16-án alakult meg egy demokratikus politikai társaság az Amerikai Egyesült Államokban, az O. K. Club. A társaság neve abból adódott, hogy elnökét, Martin Van Burent kortársai közül sokan csak Old Kinderhook - vagyis az "öreg kinderhooki" - becenéven ismerték. A politikus becenevét szülővárosáról, a New York állambeli Old Kinderhookról kapta. Bár Martin Van Buren előválasztási kampánya sikertelennek bizonyult, ám Allen Walker Read nyelvész szerint - aki 1945-től csaknem harminc éven át tanított a Columbia Egyetemen, és számos szótár elkészítésében működött közre tanácsadóként -, erre a politikai kampányra vezethető vissza az OK szó. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Mai rövidítések

Kvízünkben olyan rövidítéseket gyűjtöttünk össze, melyekkel már sokan találkozhattak, de nem biztos, hogy mindenki tisztában van jelentésükkel is.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük