Ezért esznek a kutyák füvet: nem csak a gyomorfájás miatt
Emésztési probléma vagy szorongás is állhat a háttérben.

kutya-fueves
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mindenki látott már kutyát legelni. Sőt, a kutyatulajdonosok számára valószínűleg a gombóc formájában kihányt fűszálak sem ismeretlenek a kertben. Ha felmerül a kérdés, hogy miért is eszik a kutya füvet - amikor nyilvánvalóan se nem ló, se nem szarvasmarha, de még csak nem is juh -, az emberek legtöbbször emésztési problémával magyarázzák a dolgot.

Valójában azonban több oka lehet a viselkedésnek. Dr. Emily Blackwell, a Bristoli Egyetem oktatója többféle magyarázattal szolgál.

Ezért esznek a kutyák füvet

A fűevés lehet a szorongás, illetve a konfliktusok elkerülésének jele a kutyáknál. Lányegében ezzel a tevékenységgel nyomják el késztetésüket az akció végrehajtására.

- Ilyenkor az állatban egymásnak ellentmondó motivációk dolgoznak. Olyan ez, mint amikor a fogorvos várójában ülünk. Lehet, hogy valójában el akarunk menekülni, ezért inkább valami mást teszünk a szorongás enyhítésére - például rágjuk a körmünket - magyarázza dr. Emily Blackwell.

A kölyökkutyáknál - csakúgy mint a csecsemőknél - gyakori, hogy legszívesebben egyfolytában rágcsálnának valami. És bár elsőre furcsán hangzik, de a fűevés akár a figyelemfelkeltés módszere is lehet - mind a kölyköknél, mind pedig a felnőtt kutyák esetében -, amennyiben a gazdi reagál rá.

- De, ha a kutya nem kap választ a gazdától, akkor egyszerűen megeshet az is, hogy unalomból legel - mondja dr. Emily Blackwell.

A cikk az ajánló után folytatódik

Végül természetesen állhatnak emésztési problémák is a fűevés mögött. Különösen akkor gyanús, ha kifejezetten habzsolva eszik a kutya. Ilyenkor általában nyálkás gombóc formájában láthatod viszont az elfogyasztott fűcsomót a kertben, a kutya gyomra pedig megkönnyebbül.

Kutyák szerepe a gyógyulásban

A gazdi-kutya kapcsolat erőssége akár a kórházba került betegek gyógyulásában is segíthet. A Kanadában található Juravinski kórház néhány éve engedélyezte, hogy a fekvőbetegekhez ne csak hozzátartozóik, de kisállataik is bemehessenek.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük