Ezért esznek a kutyák füvet: nem csak a gyomorfájás miatt

Emésztési probléma vagy szorongás is állhat a háttérben.

kutya-fueves

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mindenki látott már kutyát legelni. Sőt, a kutyatulajdonosok számára valószínűleg a gombóc formájában kihányt fűszálak sem ismeretlenek a kertben. Ha felmerül a kérdés, hogy miért is eszik a kutya füvet - amikor nyilvánvalóan se nem ló, se nem szarvasmarha, de még csak nem is juh -, az emberek legtöbbször emésztési problémával magyarázzák a dolgot.

Valójában azonban több oka lehet a viselkedésnek. Dr. Emily Blackwell, a Bristoli Egyetem oktatója többféle magyarázattal szolgál.

Ezért esznek a kutyák füvet

A fűevés lehet a szorongás, illetve a konfliktusok elkerülésének jele a kutyáknál. Lányegében ezzel a tevékenységgel nyomják el késztetésüket az akció végrehajtására.

- Ilyenkor az állatban egymásnak ellentmondó motivációk dolgoznak. Olyan ez, mint amikor a fogorvos várójában ülünk. Lehet, hogy valójában el akarunk menekülni, ezért inkább valami mást teszünk a szorongás enyhítésére - például rágjuk a körmünket - magyarázza dr. Emily Blackwell.

A kölyökkutyáknál - csakúgy mint a csecsemőknél - gyakori, hogy legszívesebben egyfolytában rágcsálnának valami. És bár elsőre furcsán hangzik, de a fűevés akár a figyelemfelkeltés módszere is lehet - mind a kölyköknél, mind pedig a felnőtt kutyák esetében -, amennyiben a gazdi reagál rá.

- De, ha a kutya nem kap választ a gazdától, akkor egyszerűen megeshet az is, hogy unalomból legel - mondja dr. Emily Blackwell.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Végül természetesen állhatnak emésztési problémák is a fűevés mögött. Különösen akkor gyanús, ha kifejezetten habzsolva eszik a kutya. Ilyenkor általában nyálkás gombóc formájában láthatod viszont az elfogyasztott fűcsomót a kertben, a kutya gyomra pedig megkönnyebbül.

Kutyák szerepe a gyógyulásban

A gazdi-kutya kapcsolat erőssége akár a kórházba került betegek gyógyulásában is segíthet. A Kanadában található Juravinski kórház néhány éve engedélyezte, hogy a fekvőbetegekhez ne csak hozzátartozóik, de kisállataik is bemehessenek.

Képek: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük