Miért dobunk aprót a szökőkútba? Nem csak a szerencsével függ össze

A szokást egy 1954-es amerikai film hozta vissza a köztudatba.

szokokut-trevi

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szinte mindenki dobott már pénzérmét gyerekként szökőkútba. Óvodáskorban egyszerűen csak jó buli, hogy tíz, húsz vagy akár száz forintot hajít az ember a vízbe.

A felnőttek pedig azt mondják, ez a szokás szerencsét hoz, illetve a szökőkút kívánságot teljesít. Valójában azonban a rituálénak vallásos gyökerei vannak.

Miért dobunk aprót a szökőkútba?

A tiszta víz létfontosságú az emberi élet fenntartásához, ám hogy megnyitjuk a csapot a konyhában vagy a fürdőszobában, és máris hozzájutunk, a történelem során cseppet sem volt magától értetődő dolog. Ahol elődeink tiszta vizet találtak, azt sok korai európai törzs az istenek ajándékának tekintette. A hiedelem pedig, hogy a tiszta vizet az égből küldték számunkra, még akkor is élt az emberekben, amikor kutakat, szökőkutakat építettek. A régészek az ásatások során gyakran bukkannak az egykori szökőkutak mellett kis istenszoborra, mely egyfajta szentéllyé avatja őket.

Az angliai Northumberlandben található egy meglehetősen termékeny kút, melyben a régészek 16 ezer érmét találtak - a Római Birodalom különböző korszakaiból. A történészek szerint az akkori emberek ide jártak imádkozni Coventinához, a kelta kutak és források istennőjéhez.

Bár a történelem során mindvégig jelen volt ez a szokás, ám a ma emberének életébe mégis az 1954-es Három pénzérme a szökőkútban című amerikai mozi hozta a vissza. A romantikus film a Trevi-kút legendájára épül - mely szerint, aki aprót dob az 50 méter széles, 26 méter magas kútba, vissza fog térni Rómába.

A cikk az ajánló után folytatódik

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Évi 1,5 millió dollár a Trevi-kútból

A XVIII. századi, grandiózus barokk szökőkút Róma egyik legkedveltebb turisztikai látványossága. A Trevi-kút aljáról a munkások napi rendszerességgel söprik össze a turisták által bedobált pénzérméket. Az NBC News szerint 2016-ban mintegy 1,5 millió dollárt gyűjtöttek össze így, melyet a Caritasnak utaltak. A havi csaknem 38 millió forintnak megfelelő összeget a katolikus nonprofit szervezet többek között a szegények, az egészségügy és a katasztrófavédelem támogatására fordítja.

Tények a Colosseumról

Róma talán leglátogatottabb látványossága még mindig rejt titkokat. Tudj meg többet Olaszország emblematikus építményéről!

Képek: Getty Images Huugary

Ezt is szeretjük