Apró termetű, mindössze 160 centi lehetett Michelangelo: érdekes dolgokat meséltek róla a kutatóknak cipői

Michelangelo az otthonából fennmaradt cipői alapján meglehetősen alacsony volt.

miche
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ha a termet és a festészetben és szobrászatban elért eredmények egyenesen arányosak lennének, a reneszánsz művész, Michelangelo Buonarroti (1475-1564) lenne a valaha létezett egyik legmagasabb férfi.

E kettő tulajdonság azonban cseppet sem függ össze, és a legendás művész meglepően alacsony lehetett a tudomány embereinek sejtése szerint: ezt a következtetést cipői mérete alapján vonták le.

Megvizsgálták Michelangelo cipőit

A Florence-i Casa Buonarroti Múzeumban három olyan, több száz esztendős cipőt, egy párat és fél pár papucsot őriznek - utóbbi párját 1873-ban ellopták -, melyek a feltételezések szerint Michelangelóhoz tartoztak. A lábbeliket állítólag közvetlenül a művész halála után hozhatták el otthonából. Természetesen előfordulhat, hogy a cipők nem személyesen az övéi voltak, hanem valaki másé, aki az ő háztartásában élt.

A művész cipői.
A művész cipői.

Az ember nem is gondolná, de egy egyszerű cipő is rengeteget mesél a viselőjéről, így például elárulja annak testi adottságait, magasságát. Kutatók nemrégiben Michelangelo említett cipőit vizsgálták meg, és érdekes következtetésre jutottak. A lábbeliket az olasz Paleopathology and Bioarchaeology Research Center (FAPAB) kutatói, Francesco Galassi, paleopatológus és Elena Varotto, törvényszéki antropológus vették szemügyre.

Bár a világszerte ismert és elismert reneszánsz művészt a legtöbb ember nagy, acélos felépítésű férfiként képzelné el, a valóságban, a cipői alapján mindössze 160 centiméter magas lehetett. Ez elsőre alacsonynak tűnhet, de fontos alaposabban is átgondolni a számot. Noha napjainkban egy 160 centiméteres ember kis termetűnek számít, a FAPAB kutatói szerint Michelangelo korában ez a magasság átlagos volt. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

Érdemes megjegyezni, hogy az olasz kutatók által kalkulált szám abszolút illik Michelangelo kortársa, Vasari leírásához, melyet a művészről készített. Ő azonban mindezt azzal is kiegészítette, hogy az egyébként átlagos alkatú művész rendkívül széles vállakkal rendelkezett. Nem is csoda: gondoljunk csak bele, milyen erős fizikumra volt szüksége csodálatos szobrainak elkészítéséhez vagy a Sixtus-kápolna gigantikus freskójának megalkotásához.

Egy érdekes részlet a freskón

Az alkotás apropóján nézd meg korábbi cikkünket, melyben egy érdekes, váratlan részletről írtunk.

Ezt is szeretjük