Így üzent a jövőnek Michelangelo? Titkos kódot rejthetett a Sixtus-kápolna freskójába

Michelangelo freskója nem csak szépsége miatt érdekes: üzenetet rejthet?

A Sixtus-kápolna freskójának üzenetei
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Amikor a Vatikánban magasló Sixtus-kápolnát megépítették, azt a bizonyos művészt bízták meg a mennyezeti freskó elkészítésével, aki korábban a szentszéki hivatalok nyomása miatt megszökött Rómából egy másik, ugyancsak nagyszabású felkérés elől.

Akkor a pápa síremlékét kellett volna elkészítenie, a későbbi pápai megbízásnak azonban nem állt ellen: Michelangelo Buonarroti visszatért, és vállalta a Sixtus-kápolna freskójának elkészítését, nem tudván, hogy rosszakarói a háta mögött abban bíznak, hogy beletörik a bicskája a vállalkozásba. A reneszánsz művész ráadásul nemcsak hogy megfestette a pazar mennyezeti képet, de üzenetet is csempészhetett alkotásába.

Michelangelo rejtett üzenete

A freskót elemző Silvio Goren régész könyvében foglalta össze, a festmény mely részein és mit üzenhetett a géniusz: két, a laikus szem számára láthatatlan részletről szólunk a következőkben.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

(Borítókép: Getty Images.)

Ezt is szeretjük