Három rejtélyes arc az esztergomi bazilikánál: a kőfejeknek gyógyító erőt tulajdonítanak

Sokan gyógyító erőt tulajdonítanak az esztergomi kőfejeknek.

Gyógyító kőfejek
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az esztergomi bazilika önmagában is vonzó és látványos értéke a városnak, ám aki Esztergomba látogat, az sokszor nemcsak a bazilika miatt érkezik: a bazilikánál elterülő Erzsébet parkban három titokzatos kőfejet is találni.

A kőfejek nem csak misztikus, elmosódó vonásaik miatt érdekesek, hanem mert a hiedelem szerint gyógyító erővel bírnak.

Hogyan gyógyítanak a kőfejek?

A kőfejek gyógyító voltát nem bizonyítják tudományos kutatások, csupán egy régre visszanyúló legendáról van szó. A velük kapcsolatos elgondolások egyfelől olyan beszámolókra alapoznak, amelyeket az ide látogató emberek meséltek és mesélnek ma is, a kövek erejének tulajdonított gyógyulásuk, közérzetük javulása után. A gyógyerőt másfelől annak tulajdonítják, hogy Esztergom területén és közelében fut néhány Szent György vonal, melyeket ezoterikus tanok a Földet behálózó energiavonalaknak tartanak.

1
Fotó: kozterkep.hu

A kőfejeknek tulajdonított energia a hiedelmek szerint megszüntetheti az alvászavart, valamint enyhülést illetve gyógyulást nyújthat a mozgásszervi és belső szervi panaszokra. Sokan számolnak be arról, hogy a fejeknél tartózkodva energikusabbá válnak, feltöltődnek. Ehhez, mint mondják, nem kell mást tenni, csak, a legerősebb gyógyhatás érdekében lehetőleg a kora reggeli órákban érkezni, és egyenként pár percig mindhárom szobor fölé nyújtani a két kezet, tenyérrel felfelé. Hogy ez valóban segíthet-e, azt szkeptikusok vitathatják, de tény, hogy a gyógyulásban való hit önmagában is sokat jelenthet.

Az esztergomi gyógyító kőfejek története

A kőfejeket valaha közvetlenül a bazilikához építették, pontosabban a bazilika oldalán sorakozó szobrok fejei voltak ezek, és később kerültek le az épületről.

Az esztergomi bazilika.
Az esztergomi bazilika.
Fotó: indaphoto.hu/Balla Béla

A bazilika egyébként a budapesti Szent István-bazilika mellett Magyarország főegyházmegyéjének főszékesegyháza, mely klasszicista és óegyiptomi stílusban épült Szent István egykori templomának helyén, és végső formáját a 19. században nyerte el.

A bazilikára készült szobrok Szent Istvánt, Szent Lászlót, a négy evangélistát, illetve angyalokat ábrázoltak. A Dunakanyar irányába tekintő alkotásokat Marco Casagrande olasz szobrászművész készítette a 19. században. Az ő nevéhez fűződik az egri székesegyház szobrainak készítése is.

Marco Casagrande.
Marco Casagrande.
Fotó: Wikimedia Commons

Így kerültek a földre a fejek

A kilenc szobor nem sokáig díszítette a bazilikát, sajnos ugyanis nem készültek túl időtálló anyagból. Hamar porladni, mállani kezdtek, így aztán lekerültek az épületről. Nemcsak esztétikai megfontolásból született meg ez a döntés, hanem biztonsági okokból is, hiszen ha a mélybe zuhant volna egy-egy darabjuk, az komoly balesetet okozhatott volna.

A levett szobrok egy részét a bazilika kincstárában helyezték el, néhány szobor feje pedig a Prímási palota kerítéséhez, körülbelül kétméteres magasságba került. Felmerülhet a kérdés, hogyan lehetséges az, hogy a kezdeti elhelyezkedésükhöz képest napjainkban a földön vannak?

2
Fotó: kozterkep.hu

A magyarázat az árvízvédelemben keresendő. A Duna áradása miatt töltésre volt szükség, és az odakerült föld miatt a talajszint megemelkedett. A kőfejek ezáltal közelebb kerültek a földhöz, mint ahová egykor helyezték őket.

A lekerült kőfejek valószínűsíthetően a négy evangélistáról készült szobroké lehetnek. Bárkit is ábrázolnak, sokan úgy vélik, nem túl tiszteletteljes bánásmód a földre helyezni képmásaikat. Az azonban, hogy a kőfejekben gyógyító erőt remélnek, sokat beszélnek róluk, és csodájukra járnak, talán valamicskét törleszt számukra a nekik kijáró méltóságból.

Különös fejfák a temetőben

Csónakos fejfák sorakoznak a temetőben: a legkülönlegesebb nyughelyekről szóló gyűjteményünkben érdekes képeket láthatsz.

Nem tudni, miért került 600 magyar sírra ilyen fejfa: a rejtélyes csónakos temető

Nézegess képeket!

Elolvasom

Képek: indafoto.hu, kozterkep.hu, Wikimedia Commons.

Ezt is szeretjük