Mi a baj a fiatalokkal? Így látja egy fiú és egy lány
Megkérdeztük
Mi a probléma a mai fiatalokkal, ha egyáltalán van? Egy fiú és egy lány véleményét kérdeztük.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hozzátartozik az élet körforgásához, hogy az idősebbek szájából időnként elhangzanak ilyen mondatok: a mai fiatalokkal csak a baj van, bezzeg a mi időnkben. Az, hogy pontosan mi is a probléma, általában nem derül ki.

Most azonban megvizsgáltuk a másik oldalt is: koruknál fogva érintettek véleményét kérdeztük arról, mi a baj a mai fiatalokkal. Íme, Évi - 21 - és Balázs - 22 - válaszai.

- Van-e gond a mai fiatalokkal, és, ha igen, mi az?

- Van - mondja Évi. - Szerintem a legnagyobb baj az, hogy sokan hajlamosak túl sokat képzelni magukról. Magamutogatók, és rengetegen elkényeztetettek. Nem a koruknak megfelelően viselkednek, azt hiszik magukról, hogy idősebbek, érettebbek, mint amilyenek valójában.

Balázs is hasonlóképpen vélekedik. - Van ám gond! Azt veszem észre, hogy a fiatalok többsége egyáltalán nem tisztel senkit saját magán kívül, és úgy gondolja, neki minden alanyi jogon jár. Már a saját korosztályomnál is látom ezt, de a nálam fiatalabbak esetében, a tizenéveseknél ez fokozottan igaz.

A másik fele, hogy túlértékelik a külsőségeket, teljesen a látszatra mennek. Ha valaki nem a legdivatosabb cuccokban jár, és nem márkás telefonja van, annak esélye sincs bekerülni a legmenőbbek közé, de szerintem később ennek inkább örülni fog az illető.

- Szerinted mi okozza a problémákat?

- Szerintem leginkább a szülők tehetnek a dolgokról, mert ők azok, akik elkényeztetik a gyerekeket. Otthon ők a világ közepe, ezért máshol is azt várják el, hogy így tekintsenek rájuk, és így is érzik magukat - vélekedik Évi.

- Az internet, a korlátok nélküli információáramlás és a felgyorsult társadalom nagyon sokat számít, de sok írható a szülők számlájára is, akik már gyakorlatilag éppen, hogy megtanul olvasni a gyerek, veszik neki a jobbnál jobb telefonokat, számítógépeket - mondja Balázs. - Persze ezek nélkül ma már nincs élet, de jobban be kellene szabályozni, hogy mennyit netezhet egy gyerek egy nap.

Körülbelül most 18-20 éves az első olyan csapat, akik már általános iskolában mobiloztak, gimiben pedig már természetes volt számukra az internet, és már rajtuk is erősen látszanak ezek negatív hatásai - bele sem merek gondolni, hogy mi lesz azokkal, akik most alsósok, és már a zsebükben van az okostelefon.

- Van valamilyen megoldás ezekre a gondokra?

- Ami javíthatna a helyzeten, az az, ha megváltozna a szülők hozzáállása, és nem lenne minden úgy rögtön, ahogy a gyerek a száján kiejti - válaszol Évi. - Nem a tárgyi dolgok lennének fontosak, hanem, hogy figyeljenek a gyerekre. Jó lenne az is, ha a média nem azt közvetítené, hogy a könnyűvérű nőké a világ.

- Én úgy látom, hogy csak a szülők tudnának tenni a megoldás érdekében, de, mivel mindig lesznek olyanok, akik nem fogják fel ennek súlyát, nem hiszem, hogy pozitív változás várható - hangzik Balázs válasza. - Elég sok embert érint ez a probléma, úgyhogy szerintem nem nagyon lehet megoldani, hagyni kell lecsengeni a dolgokat. Aki érettebben és okosabban gondolkodik, az látni fogja, hogy mi helyes, és mi nem, aki pedig nem, annak továbbra is a rossz üzenetek fogják meghatározni a hozzáállását a dolgokhoz.

Nagyon reménykedem benne, hogy az én korosztályomból több olyan szülő kerül majd ki, aki a saját bőrén tapasztalta meg a mostani helyzet hátrányait, és ezeket szem előtt tartva neveli majd a gyerekeit. Bár akkor majd lesz más probléma.

Ezt is szeretjük