Mérgezett liszt a polcokon: miért nem lép a hatóság?
A Figyelő fertőzött lisztet talált egy boltban. A hatóságok nem állnak a helyzet magaslatán.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Figyelő című hetilap május közepén robbantotta a fuzárium-bombát, a lap szerint a hatóságok "agyonhallgatják a tavalyi gabonából őrölt liszt veszélyeit", egészen pontosan azt, hogy a liszt - a lap állításai szerint - fuzáriummal szennyezett.

A fuzárium egy gombafajta, amely a gabonaszemek külsején telepszik meg, méreganyagot termel, majd az őrlés során bejut a lisztbe, onnan pedig a kenyérbe. A méreg rákkeltő hatású is lehet, gyengíti az immunrendszert, és az óvodás-kisiskolás korú gyermekeknél korai pubertást okozhat.

Egy ötéves kislány például ilyen tüneteket produkált - menstruálni kezdett, és csomók nőttek a mellében, miután rendszeresen fuzáriummal fertőzött gabonapelyhet evett.

A Figyelő május közepén arról számolt be, hogy laboratóriumban vizsgáltatott be több, kiskereskedelmi forgalomban kapható lisztet, aminek nyomán kiderült, hogy több termék is az egészségügyi határérték feletti méreganyagot, vagyis a gabonák gombafertőzése nyomán kialakuló toxint tartalmaz.

Lapunk megkereste az ellenőrzéseket végző Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalt, hogy megtudja: van-e okunk félni, előfordulhat-e, hogy kapható fuzáriummal fertőzött liszt a boltokban? Megkérdeztük azt is, hogy ha - amint az a hatóság állítja - a vizsgálatok az év elejétől kezdve sűrűbbek, akkor hogyan fordulhatott elő mégis, amit a Figyelő állít, nevezetesen, hogy mérgezett liszt került a polcokra?

Ellenőrzések vannak

A hatóság kérdéseinkre nem adott egyértelmű választ. Arra a kérdésünkre, hogy kell-e félnünk, közölte: az élelmiszer-vállalkozók kötelező önellenőrzésén kívül a hatóság is folyamatosan vizsgálja a toxinokat, illetve az unió élelmiszerekre és takarmányokra vonatkozó gyors veszélyjelző rendszerébe a határérték feletti értéket mutató termékek gyors felkerülése kapcsán azonnali intézkedéseket foganatosítanak.

Hogy kapható-e fertőzött liszt a boltokban, az sem derül ki a hatóság leveléből. A hatóság erről annyit mondott: a Figyelő cikkében megjelenteket gyanúként kezelték, és elrendelték a kivizsgálást, amely még folyamatban van.
- A vizsgálatok lezárásakor szívesen adunk tájékoztatást az eredményekről - tették hozzá.

A termelő érdeke a nem mérgezett alapanyag

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke a hetilap cikkére az MTI beszámolója szerint úgy reagált: a termelő alapvető érdeke, hogy egészséges alapanyagot állítson elő.

- A termelő minden egyes, a termelést igazoló dokumentumot, a permetezési naplótól kezdve a gazdálkodási naplóig szakszerűen tölt ki, mert ez az érdeke - hangsúlyozta a gabonaszövetség elnöke.

Vancsura József ugyanakkor jelezte, hogy Magyarországon nemcsak hazai alapanyagokból készülhet kenyér, hanem külföldiekből is, hiszen az országba szinte minden irányból érkezik búza és liszt is.

750 µg/kg felett probléma

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal kérdésünkre, hogy egy laikus meg tudja-e állapítani, mennyi fuzárium van a lisztben, meg tudja-e nézni, hogy a termék mérgezett-e, azt mondta: fontos tisztázni, hogy a gabonatermékeknek nem kell "toxinmentesnek" lenniük, az unió határértékeket állapított meg ezekre a szennyezőanyagokra. Például a közvetlen emberi fogyasztásra szánt gabonafélék, gabonaliszt, korpa és csíra esetében 750 µg/kg alatti deoxinivalenol - DON - toxin jelenléte megengedett.

Ezt is szeretjük