Méregtelenítés: csak a pénzedtől szabadít meg?
Aki egészséges akar maradni, méregtelenít. Mindez ma már géppel is végezhető - ha ki akarod dobni a pénzed az ablakon.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Kis túlzással csak a csecsemők nincsenek tisztában azzal, milyen egészségtelen világban élünk. Nem tudhatjuk, mit szívunk be otthonainkban, az utcán a kipufogógázoktól nem vagyunk biztonságban, ráadásul táplálékaink is tele vannak mindenféle adalékkal.

Na, de mit tehetünk ez ellen? Az élelmesek megtalálták a választ: méregteleníteni kell a szervezetet. És ha megvan az elmélet, megalkották a hozzá való gépeket is.

Gyógyír minden bajra?

Néhány éve jelentek meg a kereskedelemben az úgynevezett méregtelenítő lábfürdők, melyeket egyes cégek minden baj gyógyírjaiként reklámoznak. Nem olcsó masinákról van szó: az azonos elven működő, de különböző kialakítású és típusú berendezések közül a legolcsóbb is a 40 ezer forintot közelíti, de egyesek majdnem 150 ezerbe kerülnek. De mennyit érnek valójában a méregtelenítő gépek, kell-e félni a használatuktól, és milyen hatás várható el tőlük reálisan?

Tessék-lássék méregtelenítés...

Az árubemutatós utazások egyik slágere az ionizáló méregtelenítő, amelyet igen hatásosan tudnak bemutatni. Megkérnek valakit, hogy üljön ki a pódiumra, és áztassa a lábait egy tengeri sóval kevert tiszta vizet tartalmazó lavórba - amely legtöbbször a gép tartozéka. Miközben a masina csodatevő hatását ecsetelik, felhívják az ámuló közönség figyelmét a víz elszíneződésére, azt állítva, hogy a lé azért lett szürke, mert belekerültek a szervezet méreganyagai.

Jó tudni azonban, hogy a méregtelenítő gépek működési elve az elektrolízis. A bevezetett gyengeáram a csapvízből is kiválaszt többféle anyagot - ez nem véletlen, hiszen a víz tele van ásványi sókkal. Tengeri sóra állítólag a víz lágyítása miatt van szükség. De az igazi ok nyilván az, hogy a tengeri só sokfajta olyan iont tartalmaz, amely az elektróda bekapcsolásakor kiválik.
Bárki kipróbálhatja, hogy a víz az elektróda hatására akkor is elszíneződik, ha be sem teszed a lábad a lavórba. Vagyis az elszíneződést döntően nem a lábfejen keresztül a szervezetből eltávozó méreganyagok okozzák. A reklámok közül némelyik ügyes fogalmazással ezt lényegében beismeri. Amikor azt írják, hogy "a kezelés elején még kristálytiszta vízben megjelenő különböző színű, akár habos elszíneződés jórészt a kioldott mérgekből és káros salakanyagokból keletkezik", arra alapoznak, hogy az olvasó aligha figyel fel a "jórészt" szóra.

Jó, ha tudod!
Igaz, hogy a talpon van a legtöbb idegvégződés és a legtöbb pórus, a talpon azonban nemcsak kifelé, hanem befelé is mehetnek anyagok. A méregtelenítő gépek használathoz ajánlott tengeri sóban káros mérgek is lehetnek, amelyek bekerülhetnek a szervezetbe. Másrészt mivel a gép nem tud szelektálni a hasznos és a mérgező anyagok között, nyilván a hasznos mikroelemektől is megszabadít, és csökkentheti a gyógyszerek hatékonyságát is.

Lábáztatás gyümölcslével?

Az OMKER egyik üzletében egyszerű vásárlóként érdeklődtünk. Megtudtuk, hogy jelenleg kétfajta méregtelenítő készüléket árusítanak. A lábfürdős változat ára 48 ezer forint, vagyis körülbelül annyi, amennyiért "igen kedvezményesen, itt és most" kínálják az árubemutatókon és alkalmi kitelepüléseken. A drágább, 132 ezer forintba kerülő géphez PH-papír, csukló-, derék- és lábpánt is jár, így az eladó szerint teljes körfolyamatot tud bezárni a testben. Ehhez a típushoz nem adnak lábáztatót, ami nem baj, mert bármilyen lavór megteszi. Bekapcsolás előtt ki lehet deríteni, hogy a víz PH-értéke lúgos, savas vagy semleges, és ezek szerint állítható be a gép.

Kérdésünkre az eladó elismerte, hogy a víz sárgásbarna elszíneződése mindenképpen bekövetkezik. Ugyanakkor szerinte később megjelenhetnek az egyéntől függő elszíneződések, például fehér-pöttyössé, habossá vagy zöldessé válhat. Őszintén elmondta, hogy a gép nem szelektál, és bizony "kinyomja" a hasznos ásványi anyagokat is. Ennek ellensúlyozására minden vevő figyelmét felhívják arra, hogy a készülék alkalmazásakor fokozott mennyiségű ásványvizet és vitamint tartalmazó gyümölcslevet kell fogyasztani.

Borsos árak, megkérdőjelezhető minőség
A borsos ár nem takar megbízható minőséget. Egy bizakodó "méregtelenítésre vágyó" a barátai unszolására szerzett be egy ilyen masinát - és igencsak megjárta. A gép három napig működött, majd a negyediken az amper- és ohm-kijelző felmondta a szolgálatot. Sikerült kicseréltetni, de az új készülék már a második napon megadta magát. Nem volt jobb a harmadik készülék sem, sőt: már első kipróbálásra sem volt hajlandó kijelezni a beállításhoz szükséges értékeket. Erélyes fellépése nyomán sikerült visszakapnia a készülék árát, de azzal is tisztában van: ha nem szaküzletben vásárol, akkor most futhatna csaknem 150 ezer forintja után.

Hatásos vagy sem?

Egy másik gyógyászatisegédeszköz-forgalmazó saját tulajdonú üzletében szintén kétféle méregtelenítő gépet árusít.

Elmondta, hogy a masina valódi hatásairól eddig nem volt független szakértői vizsgálat, így megalapozatlan a méregtelenítő készülékeknek gyógyhatást tulajdonítani.

Hogy árthat-e a kezelés, még nem tudni. És mivel a géppel való méregtelenítés egyelőre kiforratlan eljárás, ráadásul az alig pár éves egyéni tapasztalatokból sem lehet még messzemenő következtetéseket levonni, azt javasolta: tanácsos alaposan meggondolni, hogy valóban szükség van-e a drága és kétséges hatású masinára.

2008. augusztus 14-től kapható az újságárusoknál a
Kosár – a fogyasztók magazinja
reklámmentes fogyasztói magazin legújabb száma!

A Kosár magazin augusztusi számának tartalmából:
  • Gyógyhatású készülék? - Még egyszer a méregtelenítő lábfürdőkről
  • Dohányzás nélkül, egészségesen
  • A puding próbája... - Boltban kapható fajták házi tesztje
  • Porzsákos vagy tartályos? - Porszívóteszt
  • Egyénileg vagy irodával utazzunk?
Kosár – a fogyasztók magazinja
Független, megbízható, hasznos és érdekes
Kiadja az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület
www.kosarmagazin.hu
kosar@ofe.hu
Tel: 392-5285
Tel/fax: 392-5287
Ezt is szeretjük