Egy napunk Mérai Katával: megnéztük, honnan van ennyi energiája
Nemrégiben Mérai Katával tölthettünk egy remek napot, most pedig adunk egy kis ízelítőt abból, mennyi mindenről mesélt nekünk.

merai-kata cover
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mérai Kata 2006-ban, a Barátok közt című sorozatnak köszönhetően lett országosan ismert, miután megkapta Illés Júlia szerepét. Ezúttal azonban hétköznapi valójában ismerhettük meg kicsit közelebbről, és számtalan érdekességet megtudtunk róla. 

Kata igazán sokoldalú személyiség, hiszen a forgatások, a szinkronizálás és a színházi próbák mellett naponta sportol, imád főzni, rendszeresen jótékonykodik, mindemellett a családjára és a barátaira is szakít időt. 

Anya csak egy van

Kora reggel találkoztunk Katával és kisfiával, Bálinttal, hogy eltöltsünk vele egy napot. Sokat gondolkoztam azon, milyen lehet, mint színésznő, mint híresség, és mint édesanya. Nos, a belőle áradó természetesség és energia szinte letaglózó, a korai időpontot hamar el is felejtettem, később pedig kiderült, hogy ő az az édesanya, akit mindenki kívánhat magának.

Kata őszintén vallott magánéletéről: megtudtuk, hogy a családi reggelek olajozottan zajlanak, akár a mikulásgyári munkálatok. Kata és párja reggel 5:30-kor kelnek, hogy ébrenlétük első fél órájában együtt, kávét kortyolgatva hangolódjanak az előttük álló napra.

Munkáról ilyenkor nem esik szó, minden másról azonban igen. Ezután közösen felébresztik a még alvó Bálintot, majd apukája tízórait készít, Kata pedig felöltözteti, majd bepakolja az éppen aktuális táskát. Ez a szigorú rendszer fontos, hiszen a színésznő napjába rengeteg mindennek bele kell férnie.

A cikk az ajánló után folytatódik

A hajszolt, dolgozó anyák sokszor olyan lelkiismeretesen gondoskodnak férjükről és gyermekeikről, hogy talán még azt sem vennék észre, ha szívrohamot kapnának. A társadalom elvárja, hogy egyszerre legyenek anyák, feleségek, odaadó szeretők, házvezetőnők, vagy éppen, amire a környezetnek szüksége van. Kata szerint azonban leszámolhatunk a félelmeinkkel, miközben szembenézünk a modern anyaság ellentmondásaival.

Szerinte egy ideális világban a férfiak is legalább fél évet otthon töltenek a gyerekkel, ezáltal könnyebben azonosulhatnak az anyai szerepkörrel, ami egyaránt megerősítheti a család és a férfi-nő közötti köteléket. Arról nem beszélve, hogy így senki sem érzi magát statisztának a közös életben.

Jó társaságban repül az idő, időközben meg is érkezünk az RTL Klub székházába, majd mintegy kétórás forgatás után az edzőterem felé vettük az irányt. Katától soha nem állt távol a mozgás, édesanyja ugyanis testnevelő tanár, így náluk ez a szenvedély családilag kódolt.

Valóban rengeteget edz, főként kora reggel, amikor mások még éppen a másik oldalukra fordulnak. - Én csak így élem túl a napjaimat, annyi mindenre kell odafigyelnem, és annyi helyen kell maximálisan helytállnom, hogy szükségem van valamire, ami összerak - mondja. Kata számára a mozgás jelenti az énidőt, ilyenkor közelebb kerül magához, jobb lesz a kedve, és a kisugárzása is pozitívabb lesz.

Az énidő mindenki számára fontos lenne, hiszen, ha megadjuk magunknak, amire vágyunk, később a munkánkat is lelkesebben végezzük, türelmesebbek leszünk a környezetünkkel, és a párkapcsolatunk is csak előnyét láthatja annak, ha harmonikusnak, teljesnek érezzük magunkat.

Autókázás közben még nem értettem, a Power Plate edzés után azonban teljesen világossá vált, hogy is értette azt, hogy ez a mozgásforma összerakja. A 30 perces tréninget bárki, bármikor elkezdheti, nem szükséges hozzá sportos előélet, ellenben a népszerű vibrációs eljárás több szempontból hasznos: kimunkáltabbá teszi a testet, míg a masszázs élénkíti a nyirokkeringést, ami a súlyfelesleg leadása és a narancsbőr elleni küzdelem szempontjából egyaránt jó. Ráadásul 30 percet könnyebb beiktatni az életünkbe, mint másfél-két órákat. Kata egy éve jár rendszeresen, és jobban érzi a bőrében magát, mint valaha. 

Apropó, autókázás: Kata autóversenyzőket meghazudtoló profizmussal vezet, nem véletlenül, hiszen 17 évesen tette le a jogsit, de mindig is vonzotta a vezetés. Ebbe a vonzalomba azért nagy adag versenyszellem is vegyül, ami tökéletesen belepasszol energikus, beskatulyázhatatlan személyiségébe. Szerinte a család élete elképzelhetetlen egy megbízható autó nélkül, ami kétségtelenül megkönnyíti a hétköznapokat. Éppen ezért az autóválasztásainál is fontos szempont számára, hogy ne csak a családi közös utazások kényelmének, hanem a nagybevásárlások csomaghalmainak is elegendő hely legyen.

Egészségtudatosság, éhezés nélkül

A bevásárlás sokak számára végeláthatatlan procedúra, pláne, ha az ember az egészségét is szem előtt tartja. Bevásároltunk, közben pedig megannyi érdekes dologról beszélgettünk.

Kata gondosan ügyel rá, hogy a kamrában mindig legyen elegendő zöldség és gyümölcs, hiszen ő maga csak minimális mennyiségű szénhidrátot fogyaszt, ám arról szó sincs, hogy a családban bárki éhezne. Merthogy Katából nemcsak az élet, hanem az étel szeretete is sugárzik, így a főzés számára sokkal inkább öröm, mint rutin. Kicsit nehéz elképzelni, hogy ennyi tennivaló mellett hogy jut ideje még a főzésre is, elvégre egy nap neki is csak 24 órából áll, de valahogy belefér.  

Valóban, a zöldség-gyümölcs pultnál kezdtünk, ahol Kata beszerezte a következő családi eseményhez szükséges alapanyagokat. Elárulta, hogy szívesen vásárol termelőtől is, illetve az otthoni kis balkonkertjükben egyebek mellett fűszernövényeket is termeszt. Bevásárlás közben óhatatlanul eszembe jutott, vajon mennyire árérzékeny, elvégre a családi kasszában mindenhol meghatározó szerep jut az ételre fordított összegnek.

Kata ezt a kérdést egészségtudatos oldalról közelítette meg: hosszútávon gondolkodik, és inkább többet áldoz a minőségre, ettől függetlenül ugyanúgy figyeli az akciókat, ahogy bárki más. Ezenkívül a környezetvédelmet is szem előtt tartja, így, amiből csak lehet, az újrahasznosítható opciót választja.

Számunkra ezzel véget ért a nap, nem úgy Katának, ő tovább pörögte a napját, hiszen, miután elköszöntünk tőle, már indult is vissza forgatni, majd haza, ahol várta őt a család. 

Katától tanultam pár dolgot a nap folyamán, hogy nőként és anyaként is legyünk önazonosak, ne törődjünk a konvenciókkal és az elvárásokkal, elég, ha arra ügyelünk, hogy ne bántsunk meg másokat, miközben a saját utunkat járjuk. Ez a legfelszabadítóbb érzés a világon. Ha pedig bepillantanál a kulisszák mögé - még szelfit is kaptunk a konyhájából! -, nézd meg galériánkat a Katával töltött napunkról! 

Társunk az utazásban a Suzuki S-Cross volt.

Ezt is szeretjük