Mennyit keresnek a kollégáid? 3 weboldal, ahol megtudhatod, jól fizetnek-e
Tudd meg, mekkorák a fizetések: a te béred eléri az átlagot?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy felmérés szerint az emberek kétharmada titkolja el ismerősei elől, mennyi fizetést visz haza havonta. Pedig ma már nem számít lakat alatt őrzött titoknak, hogy ki mennyit kap a munkahelyén: ugyan a pénz még mindig sok helyen tabutéma, és nem szívesen kötik egymás orrára az emberek a saját bérük összegét, olykor mégis jól jöhet az összehasonlítás.

Nem azért, hogy a kollégád zsebében turkálhass, inkább praktikus indíttatásból: legalább nagyjából képben lehetsz például egy állásinterjú előtt, amikor szóba kerül a bérigény, és azon hezitálsz, vajon mi az az összeg, ami megüti a minimumot, mégsem számít túlzónak.

Ha szeretnéd felfedezni, a saját pozíciód mekkora anyagi megbecsülést kap más helyeken vagy úgy általában, böngészd át az alábbi weboldalakat, és választ kaphatsz.

Globális fizetési felmérés

A korábban Merces.hu néven ismert fizetési felmérő adatbázist a Workania állásportál működteti már három éve. Ez idő alatt számos olyan felmérés született az oldal adatai alapján, amely a szakterületek átlagfizetéseit összegzi és elemzi, vagy megbecsüli a várható jövedelmeket egy-egy szakmán belül. Összesen 470 munkahelyi pozícióról és 14 béren felüli juttatásról nyújt átfogó információkat.

Ha te is szeretnéd összehasonlítani a béredet más, hasonló pozícióban, régióban, hasonló szakmai tapasztalattal vagy iskolai végzettséggel rendelkező munkavállalóéval, nincs más dolgod, mint kiválasztani az adott munkakört, majd kitölteni az adatlapot.

Csak néhány kérdésre kell válaszolnod: az összehasonlításhoz meg kell adnod fizetésed bruttó összegét és, hogy mióta dolgozol az adott pozícióban, majd az egyéb juttatásokat.

Plusz kérnek még néhány adatot rólad és a cégről, de mivel a felmérés anonim, bátran válaszolhatsz mindenre. Az eredményben pedig megkapod, hogy a béred hogyan viszonyul a magyar átlaghoz vagy éppen a környező országok hasonló pozícióihoz.

Többet is kereshetnél?

A fizetéselemző weblapon a felhasználók analízist kaphatnak a bérükről és az azt befolyásoló tényezőkről grafikonok és szöveges értékelés segítségével. A szolgáltatás ingyenes, de ahhoz, hogy igénybe vehesd, regisztrálnod kell az oldalon, ám a név megadása itt sem kötelező.

A regisztráció során válaszolnod kell néhány kérdésre: az alapadatokon túl a felmérés kiterjed a nyelvtudásra, a céggel kapcsolatos infókra, és kér néhány a beosztással kapcsolatos adatot is.

Ezek után tetszés szerint szűrheted a rendelkezésre álló adatállományt például életkor, nem, munkatapasztalat vagy iskolai végzettség szerint is: ezek alapján megtudhatod, mennyit keresnél hasonló munkakörben, csak más iparágban, hol adnának több fizetést ugyanazért a munkáért, más cégeknél milyen gyakran kapnak a dolgozók fizetésemelést vagy akár azt is, hogy mennyit kereshetnél, ha te lennél a főnököd helyében.

Interaktív bérfelmérő

Kicsit más módszerrel működik a Mennyitkeresel.hu, ahol adathalászat helyett húsvér emberekkel elemezheted az egyes munkakörök anyagi lehetőségeit. Ha kíváncsi vagy, kinek milyen tapasztalata van egy bizonyos szakterület vagy szakma anyagi megbecsülését illetően, csak írd meg a saját benyomásaid, és a fórumon választ kaphatsz a kérdéseidre.

A csevej itt is anonim formában működik, és még regisztrálnod sem kell, ha szeretnél bekapcsolódni a beszélgetésbe. Az interaktív jelleg miatt jóval bővebb infót szerezhetsz a bérsávokról és különösen a személyes tapasztalatokat illetően, mintha csak adatokat böngésznél. Ha mégis számszerű tényekre vagy kíváncsi, például érdekel, hogyan alakulnak a fizetések a közszférában, a végzettségi és munkaviszonyra vonatkozó részletek megadása után a bérkalkulátor segítségével megnézheted azt a jövedelemsávot, ahová az adataid alapján tartozol.

Ezt is szeretjük