Mennyire vagy intelligens?
4 érdekes kérdés, amivel tesztelheted magad
A következő kérdések fogósak, ha azonban elég tájékozott vagy, nem esik nehezedre megválaszolni őket.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az intelligencia alapja a tudás és tájékozottság. Vajon mennyit tudsz a világról? Valóban jártas vagy a természettudományok terén?

Tényleg figyeltél a kémia- és történelemórákon? És mindaz, amit tudsz, valóban igaz? Az alábbi kérdésekkel tesztelheted magad, de vigyázz: becsapósak!

Melyik a világ legnagyobb élőlénye?

Sokan bizonyára a bálnára tippelnének, ám bármennyire meglepő, nem találnák el a választ. A világ legnagyobb élőlénye ugyanis egy gomba, ami ráadásul nem is különösebben ritka: a rekordtartó mézgombát gyakran látni a kertekben is egy-egy kiszáradt fatönkön.

Ezek nyilván nem érik el annak a példánynak a méretét, melyet az oregoni Malheur Nemzeti Parkban találtak: a gomba 890 hektáron terül el, és 2-8 ezer éves. Legnagyobb része, a masszív szőnyeget képező, csápszerű nyúlványokból álló, fehér micélium - ez a gombák tulajdonképpeni szára - a föld alatt fekszik. Kezdetben azt hitték, hogy az oregoni mézgomba különálló csoportokban nő az erdőben. A kutatók azonban arra a megállapításra jutottak, hogy ez a világ legnagyobb élő organizmusa, mely a talaj takarásának rejtekében teljesen összefüggő telepet alkot.

Hol találták fel a guillotine-t?

A szó francia eredetű, és a ma guillotine-ként ismert eszköznek valóban van némi köze a franciákhoz, ám szó sincs róla, hogy ők találták volna fel. A kivégzésekhez használt guillotine elődjét a yorkshire-i Halifaxben használták először - ez a bitófa két, egyenként 4,5 méter magas faoszlopból állt, melyek között kötelekkel és csigákkal működtetett, ólmozott keresztrúdon helyezkedett el egy vasbárd. Ez és a később Skóciában használt eszköz, a vérpad ihlette meg a franciákat, akik kölcsönvették az ötletet, majd előálltak saját eszközükkel - más néven.

Elsőként dr. Joseph Ignace Guillotin javasolta 1789-ben, hogy a kivégzésekhez egyfajta mechanikus eszközt használjanak. A hatékony gyilkolóeszközzel kapcsolatos elgondolását további finomításra dr. Antoine Louisnak, a Sebészeti Akadémia főtitkárának adták át.

Végül ő, nem pedig Guillotin készítette el az első működő, jellegzetesen ferde pengéjű eszközt 1792-ben.

Tudtad?
Bár az eszközt alkotója után röviden louison-nak vagy louisette-nek hívták, Guillotin neve hosszútávon valahogyan mégis hozzátapadt, annak ellenére, hogy családja mindent megtett azért, hogy kitörölje a tényt a köztudatból.

Melyik elemnek a legnagyobb a sűrűsége?

Vajon az aranynak? Az ólomnak vagy a vasnak? Egyiknek sem, pedig az anyagok sűrűségének listáján mindhárom előkelő helyet foglal el. A nyertes nem más, mint az ozmium vagy az iridium - a mérés módjától függően.
Ez a két fém csaknem azonos sűrűségű, és az évek során többször is helyet cserélt egymással ezen a téren.

Az ozmium - Os - nagyon ritka, nagyon kemény, ezüstös-kék fém. Smithson Tennant angol kémikus fedezte fel az iridiummal együtt 1803-ban, és a görög ozm - szag - szóról nevezte el, mivel a fém különösen mérgező, csípős, irritáló szagú ozmium-tetroxidot bocsát ki.

Az iridium - Ir - sárgásfehér fém, és az ozmiumhoz hasonlóan szoros kapcsolatban áll a platinával. Neve a görög írisz - szivárvány - szóból ered, mert vegyületei sok szép színt eredményeznek.

Az iridium az egyik legritkább elem a Földön, de valószínűtlenül nagy mennyiségben találtak belőle egy vékony földtani rétegben - a kréta és a tercier kor határán -, mely 65 millió évvel ezelőtt keletkezett. A geológusok úgy gondolják, hogy ez a réteg csak az űrből érkezhetett, és feltételezésük alátámasztja azt az elméletet is, mely szerint aszteroida becsapódása okozta a dinoszauruszok kihalását.

Melyik a világ legveszélyesebb állata?

A halálos mérgű kígyóktól milliók rettegnek világszerte, pedig korántsem ezek a csúszómászók a legveszélyesebbek a Földön. A valaha élt emberek felét - körülbelül 45 milliárd személyt - nőstény szúnyogok ölték meg. Több mint száz potenciálisan végzetes betegséget terjesztenek, közöttük maláriát, sárgalázat, Dengue-lázat, agyvelőgyulladást, filariózist - fonalféreg-betegséget - és elefántkórt. Ma is minden 12. másodpercben áldozatukká válik egy-egy ember.

Érdekes módon egészen a 19. század végéig senki sem tudta, hogy a szúnyogok veszélyesek. Egy brit orvos, a Szúnyogos Mansonként elhíresült Sir Patrick Manson bizonyította be 1877-ben, hogy az elefántkórt szúnyogcsípés okozza, majd további kutatásokra biztatta később Indiában praktizáló tanítványát, Ronald Ross-t is. Utóbbit 1902-ben orvosi Nobel-díjjal tüntették ki.

Manson pedig, akit felvettek a Királyi Természettudományi Akadémia tagjai közé, és lovaggá ütöttek, létrehozta a Trópusi Orvostudományok Londoni Iskoláját.

Cikkünk megírásában John Lloyd és John Mitchinson Tévhitek a nagyvilágról című könyve segített.

Ezt is szeretjük