Meddig kell gyászolni egy kapcsolatot? Ennyi idő után állsz készen az új szerelemre

Sok elmélet van arról, mikor jön el az idő továbblépni.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy szakítás soha nem egyszerű, és ha valamikor, akkor ilyenkor megérdemled, hogy egy nagy adag fagylalttal csajos filmeket nézz az ágyban, vagy ötödszörre is elsírd ugyanazt a történetet a barátnőidnek.

De bármennyire türelmesek, előbb-utóbb ők is azt szeretnék, ha papír zsebkendők nélkül is lehetne veled beszélgetni, és az ágyban sem maradhatsz örökké. De mikor jön el az ideje, hogy túllépj egy kapcsolaton? Íme, a legáltalánosabb vélekedések.

Feleannyi idő, mint ameddig tartott a kapcsolat

Van egy közkedvelt elmélet, miszerint a szakítást feldolgozni feleannyi ideig tart, mint ameddig maga a kapcsolat tartott. Tehát, ha két hétig voltatok együtt a sráccal, akkor egy hétig, ha öt évig, akkor két és fél évig tart, míg továbblépsz.

Ebben van valami, hiszen elég egyértelmű, hogy minél tovább jársz valakivel, annál több szál köt össze vele, és annál nehezebb feldolgozni az elvesztését. Viszont az is igaz, hogy sok olyan körülmény van, ami befolyásolhatja az érzelmi sérülés feldolgozását: ha például éppen egy nehezebb életszakaszban vagy, vagy úgy érzed, életed szerelmét találtad meg, akkor egy hat hónapos kapcsolatot sem fogsz tudni három hónap alatt elengedni.

Viszont azok, akik például évtizedekig voltak együtt valakivel, ezek alapján akár életük végéig is zokoghatnának a párnák között - és lássuk be, ez azért általában nem így szokott lenni. Ez az elmélet tehát biztosan nem fedi a valóságot.

Akkor lépsz majd túl, ha jön egy új pasi

Ez szintén közkedvelt vélekedés, és bár elképzelhető, hogy működik, azért minimum felvet néhány kérdést: egyrészt azt, hogy mennyire egészséges dolog úgy belekezdeni egy kapcsolatba, hogy még nem vagy túl az előzőn, nem jöttél tisztába önmagaddal, nem rendezted el az érzéseidet, nem tudtad higgadtan levonni a tanulságot az előző kapcsolatodból.

Másrészt azt, hogy mennyire fair úgy elkezdeni járni valakivel, hogy közben még valaki máson jár az eszed - gondolj csak bele, neked hogy esne ez fordított esetben. Ebben az elméletben is van valami, de valószínűleg nem ez rejti a nagy igazságot.

Hogyan lépj túl?

Egy fájdalmas szakítást igenis meg kell gyászolni, azonban ez is a továbblépés része kell, hogy legyen. Szakértőnk elmondja, hogyan dolgozhatod fel a veszteséget.

Van olyan kapcsolat, amin soha nem lehet túllépni

Kegyetlenül hangzik, de ez is egy lehetséges válasz. Azonban bármennyire fáj is most, hidd el, idővel el fogod felejteni azt a szuper srácot a felső évfolyamból, és a táborban megismert álompasi sem fog örökké kísérteni.

Ezeket a sebeket az idő begyógyítja. A soha fel nem dolgozás inkább az olyan esetekben lehet igaz, amikor valaki összeköti valakivel az életét, esetleg közös gyerekeik is lesznek - ilyenkor előfordul, hogy az egyik félnek egy ilyen szakítás örökké fájó pont lesz az életében, és soha nem tud érzelmek nélkül gondolni a másikra.

Ám még ez sem jelenti azt, hogy az illető ne épülne fel annyira, hogy ne tudja tovább élni az életét, vagy ne legyen boldog egy újabb kapcsolatban is.

Mi akkor az igazság?

Valószínűleg mindhárom elméletben van igazság, de tény, hogy minden ember és minden kapcsolat más, és csak rajtad múlik, mikor tudsz túllépni egy szakításon.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Nyugodtan éld meg a csalódást és a fájdalmat, az érzelmek elfojtása hosszú távon többet árt, mint használ, de ne élj vissza a barátaid türelmével, és azt se engedd, hogy elszaladjanak melletted a jó dolgok, miközben te még mindig egy régen lezárt kapcsolat miatt rágod magad. Sok új szerelem, és ezzel együtt sok csalódás is vár még rád, amíg megtalálod az igazit, de minden kapcsolattal érettebb leszel.

Ezt is szeretjük