Furcsa dallamokat énekelt a Memnón-kolosszus: az egyiptomi szobor különös legendája

Egy egyiptomi szoborról különös legenda született, melynek azonban lehet alapja.

a

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyiptomban ma is áll egy szobor, mely körül különös, mesés történetet szőtt a régiek hiedelemvilága: a legenda szerint minden hajnalban dalra fakad, és a hajnal istennőjének, Éosznak énekel.

A szobor valójában egy szoborpáros egyike, melyet Memnón-kolosszusokként ismer a világ. A Nílus partján, a thébai nekropolisz területén állnak mintegy 3400 éve.

A Memnón-kolosszusok

A felkelő nap felé néző szoborkettős III. Amenhotep halotti temploma elé készült, az épületből azonban mára már semmi sem maradt, mivel 200 évvel a megépítése után a kiáradó Nílus rombolása miatt le kellett bontani.

Mindkét szobor magát a fáraót formálta meg kvarcithomokkőből. 16-18 méter magasak, talapzatuknál az uralkodói család fontos tagjainak vésett képmásaival és ugyancsak vésett hieroglifákkal. A szobrok egyike, az északi, egy földrengés alkalmával, mint azt egy i. e. 27-es, Sztrabón írta szöveg elárulja, összeomlott. A romossá vált szobor körül ekkor kezdett kibontakozni a legenda, hogy minden hajnalban énekelni kezd.

Az éneklő kolosszus.
Az éneklő kolosszus.

Az éneklő szobor

Az összeomlás következtében ugyanis halk morajlás hallatszott belőle minden hajnalban, mely valószínűleg a kövek közül párolgó harmat, a hajnali szellő és az emelkedő hőmérséklet miatt lehetett. A hangra felfigyelő egyiptomiak csodás jelenségnek vélték ezt, és történetet fűztek a szoborhoz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Innen származik a szoborkettős neve is: Memnón a legenda szerint Éosz hajnalistennő fia, az aithiopszok királya trójai hős volt, akit Akhilleusz legyőzött. Őt látták a szoborban, aki dalával köszöntötte édesanyját minden hajnalban.

A szobor nemcsak azért volt érdekes a régiek számára, mert dalolt. Úgy tartották, hogy szerencsét hoz, és képes jósolni is. Rengetegen látogattak el megnézni, beleértve a római császárt is.

Örökre elhallgatott

A szobor, mint a képeken is látszik, áll, holott a legenda egy rommá omlott képmást említ. A magyarázat az, hogy Septimus Severus császár szerette volna elnyerni a jósolni tudó szobor kegyeit, és 199-ben helyreállíttatta azt. Ettől fogva a szobor nem énekelt többé, hiszen annak fizikai feltétele volt a kődarabok közt áramló pára és levegő. Mai emberekként tehát, bármilyen sokan is látogatnak el megnézni a kolosszusokat, nem hallgathatjuk meg az északi szobor hajnalonként felcsendülő dalát.

Tutanhamon családja

Képeken a leghíresebb egyiptomi fáraó családja, illetve családjának múmiái.

Ezt is szeretjük