Furcsa dallamokat énekelt a Memnón-kolosszus: az egyiptomi szobor különös legendája

Egy egyiptomi szoborról különös legenda született, melynek azonban lehet alapja.

a
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egyiptomban ma is áll egy szobor, mely körül különös, mesés történetet szőtt a régiek hiedelemvilága: a legenda szerint minden hajnalban dalra fakad, és a hajnal istennőjének, Éosznak énekel.

A szobor valójában egy szoborpáros egyike, melyet Memnón-kolosszusokként ismer a világ. A Nílus partján, a thébai nekropolisz területén állnak mintegy 3400 éve.

A Memnón-kolosszusok

A felkelő nap felé néző szoborkettős III. Amenhotep halotti temploma elé készült, az épületből azonban mára már semmi sem maradt, mivel 200 évvel a megépítése után a kiáradó Nílus rombolása miatt le kellett bontani.

Mindkét szobor magát a fáraót formálta meg kvarcithomokkőből. 16-18 méter magasak, talapzatuknál az uralkodói család fontos tagjainak vésett képmásaival és ugyancsak vésett hieroglifákkal. A szobrok egyike, az északi, egy földrengés alkalmával, mint azt egy i. e. 27-es, Sztrabón írta szöveg elárulja, összeomlott. A romossá vált szobor körül ekkor kezdett kibontakozni a legenda, hogy minden hajnalban énekelni kezd.

Az éneklő kolosszus.
Az éneklő kolosszus.

Az éneklő szobor

Az összeomlás következtében ugyanis halk morajlás hallatszott belőle minden hajnalban, mely valószínűleg a kövek közül párolgó harmat, a hajnali szellő és az emelkedő hőmérséklet miatt lehetett. A hangra felfigyelő egyiptomiak csodás jelenségnek vélték ezt, és történetet fűztek a szoborhoz.

A cikk az ajánló után folytatódik

Innen származik a szoborkettős neve is: Memnón a legenda szerint Éosz hajnalistennő fia, az aithiopszok királya trójai hős volt, akit Akhilleusz legyőzött. Őt látták a szoborban, aki dalával köszöntötte édesanyját minden hajnalban.

A szobor nemcsak azért volt érdekes a régiek számára, mert dalolt. Úgy tartották, hogy szerencsét hoz, és képes jósolni is. Rengetegen látogattak el megnézni, beleértve a római császárt is.

Örökre elhallgatott

A szobor, mint a képeken is látszik, áll, holott a legenda egy rommá omlott képmást említ. A magyarázat az, hogy Septimus Severus császár szerette volna elnyerni a jósolni tudó szobor kegyeit, és 199-ben helyreállíttatta azt. Ettől fogva a szobor nem énekelt többé, hiszen annak fizikai feltétele volt a kődarabok közt áramló pára és levegő. Mai emberekként tehát, bármilyen sokan is látogatnak el megnézni a kolosszusokat, nem hallgathatjuk meg az északi szobor hajnalonként felcsendülő dalát.

Tutanhamon családja

Képeken a leghíresebb egyiptomi fáraó családja, illetve családjának múmiái.

Ezt is szeretjük