Egyiptom rejtélyes átjárói: úgy tűnik, az ajtók valójában sehová sem vezettek

A sehová sem vezető ajtók rejtélyes nyomai az ókori egyiptomiak hiedelemvilágának.

cov

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vakablak fogalma senki számára sem ismeretlen: egy ablak, mely be van falazva, így nem lehet kilátni rajta, de a szimmetria kedvéért kialakítják a házfalakon. Míg a vakablakokhoz nem fűződik különösebb érdekesség, Egyiptom vakajtóihoz annál inkább.

Ezek az ajtók szépen kialakított, aprólékosan díszített kőajtók rendszerint templomok vagy sírok falán, de épp csak egy feladatnak nem tesznek eleget: nem vezetnek sehová, legalábbis nem a szó szoros értelmében.

Hamis ajtók Egyiptomban

Ezek a hamis ajtók nem nyithatók és zárhatók, és csupán ránézésre azok, amik. De miért kerültek a helyükre, ha nem töltik be eredeti szerepüket? A hiedelmek szerint ezek az ókori egyiptomi ajtók más feladatot kaptak.

1

Az ajtókat az építők mindig nyugati irányban helyezték el a sírok vagy templomok falára, ugyanis ez a lenyugvó nap iránya, egyúttal szimbolikusan a túlvilág iránya is. Az ajtók tehát a túlvilág felé vezettek az akkori hiedelmek szerint. Úgy gondolták, a ká, azaz a léleknek az a része, mely átjut a túlvilágra, itt kelhet át a halál után. A templomok falára helyezett álajtók az egyiptomi istenek számára létesültek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az ajtók kapcsán élt egy másik hiedelem is, miszerint a holtak és az élők ezeken az ajtókon keresztül kapcsolatba is léphettek egymással, és a holtak fogadhatták az élők felajánlásait.

3

Az első álajtókat a harmadik dinasztia idején készítették. Először masztabák - ókori egyiptomi sírtípus -, idővel mindenféle sír kiegészítője lett.

2

Az ajtók általában hosszú és keskeny formájúak voltak, és mészkőből készültek. Felette az ajtózárásra akkoriban használt nádszőnyeget szimbolizáló öntvény került. Előfordult, hogy a hamis ajtók fából készültek, vagy falra festettek voltak, de ez ritka volt, utóbbi inkább a későbbi időkben, az álajtók egyszerűsödésével jelent meg. Eleinte az ajtók elmozdítható faelemekkel is kiegészültek, amelyek a normál ajtókhoz még hasonlóbbá tették ezeket. Az ajtók előtt közvetlenül apró fülkeszerű részt építettek ki, ez volt az a hely, ahová az emberek elhelyezhették felajánlásaikat.

5

Az ajtók mészkő alkotóelemeit gyakorta pöttyözték vörössel és feketével, idővel pedig felfedezték, hogy milyen nagyszerű író- és rajzolófelület kínálja magát az ajtókereteken. Általában temetési szöveg került rájuk.

4

Az ókori egyiptomiak számára az ajtókat dinasztiákon átívelő hiedelmek vették körül, mai emberként az ajtókra tekintve pedig különös borzongás fogja el az embert: turistaként, aki teheti, annak érdemes megcsodálnia az ókori egyiptomiak misztikus hagyatékait.

Ókori szépségápolás

Az ókorban rendkívül igényesek voltak, és szerettek szépítkezni: ezekre bizonyítékul szolgálnak a megmaradt sminkes készletek, parókák és egyéb eszközök. Érdekes képösszeállítást mutatunk.

2000 éves arckrémet találtak, még az ujjnyomok is látszanak benne: miből állt régen a kozmetikum?

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük