Egyiptom rejtélyes átjárói: úgy tűnik, az ajtók valójában sehová sem vezettek

A sehová sem vezető ajtók rejtélyes nyomai az ókori egyiptomiak hiedelemvilágának.

cov
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A vakablak fogalma senki számára sem ismeretlen: egy ablak, mely be van falazva, így nem lehet kilátni rajta, de a szimmetria kedvéért kialakítják a házfalakon. Míg a vakablakokhoz nem fűződik különösebb érdekesség, Egyiptom vakajtóihoz annál inkább.

Ezek az ajtók szépen kialakított, aprólékosan díszített kőajtók rendszerint templomok vagy sírok falán, de épp csak egy feladatnak nem tesznek eleget: nem vezetnek sehová, legalábbis nem a szó szoros értelmében.

Hamis ajtók Egyiptomban

Ezek a hamis ajtók nem nyithatók és zárhatók, és csupán ránézésre azok, amik. De miért kerültek a helyükre, ha nem töltik be eredeti szerepüket? A hiedelmek szerint ezek az ókori egyiptomi ajtók más feladatot kaptak.

1

Az ajtókat az építők mindig nyugati irányban helyezték el a sírok vagy templomok falára, ugyanis ez a lenyugvó nap iránya, egyúttal szimbolikusan a túlvilág iránya is. Az ajtók tehát a túlvilág felé vezettek az akkori hiedelmek szerint. Úgy gondolták, a ká, azaz a léleknek az a része, mely átjut a túlvilágra, itt kelhet át a halál után. A templomok falára helyezett álajtók az egyiptomi istenek számára létesültek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Nyerj ötcsillagos kényeztetést!

Ha most feliratkozol az új Femina-hírlevélre, megnyerheted a kétszemélyes, két éjszakára szóló 5 db szállásutalvány egyikét az 5 csillagos Hotel Divinusba. Nincs más dolgod, mint feliratkozni, és részt veszel a sorsoláson.

Feliratkozom és játszom

Promóció

Az ajtók kapcsán élt egy másik hiedelem is, miszerint a holtak és az élők ezeken az ajtókon keresztül kapcsolatba is léphettek egymással, és a holtak fogadhatták az élők felajánlásait.

3

Az első álajtókat a harmadik dinasztia idején készítették. Először masztabák - ókori egyiptomi sírtípus -, idővel mindenféle sír kiegészítője lett.

2

Az ajtók általában hosszú és keskeny formájúak voltak, és mészkőből készültek. Felette az ajtózárásra akkoriban használt nádszőnyeget szimbolizáló öntvény került. Előfordult, hogy a hamis ajtók fából készültek, vagy falra festettek voltak, de ez ritka volt, utóbbi inkább a későbbi időkben, az álajtók egyszerűsödésével jelent meg. Eleinte az ajtók elmozdítható faelemekkel is kiegészültek, amelyek a normál ajtókhoz még hasonlóbbá tették ezeket. Az ajtók előtt közvetlenül apró fülkeszerű részt építettek ki, ez volt az a hely, ahová az emberek elhelyezhették felajánlásaikat.

5

Az ajtók mészkő alkotóelemeit gyakorta pöttyözték vörössel és feketével, idővel pedig felfedezték, hogy milyen nagyszerű író- és rajzolófelület kínálja magát az ajtókereteken. Általában temetési szöveg került rájuk.

4

Az ókori egyiptomiak számára az ajtókat dinasztiákon átívelő hiedelmek vették körül, mai emberként az ajtókra tekintve pedig különös borzongás fogja el az embert: turistaként, aki teheti, annak érdemes megcsodálnia az ókori egyiptomiak misztikus hagyatékait.

Ókori szépségápolás

Az ókorban rendkívül igényesek voltak, és szerettek szépítkezni: ezekre bizonyítékul szolgálnak a megmaradt sminkes készletek, parókák és egyéb eszközök. Érdekes képösszeállítást mutatunk.

2000 éves arckrémet találtak, még az ujjnyomok is látszanak benne: miből állt régen a kozmetikum?

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük