Melyik típusba tartozik a főnököd?
Így érvényesülj mellette!
Könnyebb dolgod lesz, ha felismered, és megtanulod kezelni a főnököd vezetési stílusát.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A főnökök - a beosztottakhoz hasonlóan - igen sokfélék lehetnek. Akad közöttük folyamatosan viccelődő, mindig jókedvű, távolságtartó, konfliktuskerülő, de az sem ritka, hogy egy vezető kemény kézzel, diktatórikusan, határozottan irányítja a beosztottakat.

Ahhoz, hogy könnyebben szót értsetek egymással, fontos tudnod, hogy a te felettesed melyik típusba tartozik.

Az autokrata

Vannak vezetők, akik egyszerűen képtelenek kiengedni a kezükből az irányítást, és minden apró - olykor felesleges - részletről is tudni szeretnének. Az ilyen típussal még azt is meg kell beszélni, hogy milyen kávét vesztek a kávéfőzőbe, emellett mindig minden kimenő levelet és rendelést látni szeretne.

Rendkívül rossz néven veszi az innovatív gondolatokat, és nagy valószínűséggel azonnal el is veti azokat az ötleteket, melyek nem az ő fejéből pattantak ki. A kreativitás és az önállóság az ilyen típus esetében inkább hátrányos, mint előnyös tulajdonság.

Így kezeld!

Az autokrata típusnál az alázatos, engedelmes, szolgalelkű magatartás jelenthet megoldást. Egy-két kudarcba fulladt kísérlet után ne is próbálj meg lázadni a tekintélyelvű szemlélet ellen, mert azzal csak magad alatt vágod a fát.

Az ilyen főnök szereti, ha kikérik a véleményét, vagy rendszeresen megkérdezik tőle, hogy mit gondol bizonyos ügyekről, konkrét projektekről. Ha - persze ésszerű keretek között - folyamatosan tájékoztatod a munkádról, és az elvárásainak eleget téve mindent aláíratsz vele, és érezteted, hogy tudod, ki a főnök, akkor határozottan könnyebb dolgod lesz.

A dilettáns

Sajnos manapság egyáltalán nem ritka, hogy egyik pillanatról a másikra egy szakmailag felkészületlen, dilettáns embert ültetnek a vezetői székbe. Ez a szituáció senkinek sem könnyű, a beosztottakat nyilvánvalóan frusztrálja, hogy egy olyan ember diktál, aki náluk kevesebb szakértelemmel rendelkezik. Ahelyett, hogy lefitymáló tekinteteket lövellnél új felettesed felé, kezdj el megbarátkozni a helyzettel.

Így kezeld!

Ne feledkezz meg arról, hogy a főnöködnek sincs egyszerű feladata: egy ismeretlen pálya feltérképezése sokakat elbizonytalanít, szorongóvá tesz.

Ellenségeskedés helyett célravezetőbb, ha megpróbálsz együttműködni, és támogatod abban, hogy minél hamarabb kiismerje magát. Ez a hozzáállás nyilván szimpatikus lesz számára, és hosszabb távon kifizetődő lehet.

A kiszámíthatatlan

Ez a típus egyszer úgy érkezik meg a munkahelyre, mint egy forgószél - messziről látszik, hogy feszült, ideges, ingerült -, máskor pedig kenyérre lehet kenni, kedves, jókedvű, vagy legalábbis nincs a plafonon. A kiszámíthatatlan főnökkel nagyon nehéz együtt dolgozni, hiszen nem csupán a hangulata, de az elvárásai is állandóan változnak, mint az időjárás. Ha rossz kedve van, akkor azt néha meg sem próbálja palástolni, sőt, az sem ritka, hogy a kollégák előtt üvöltözik a beosztottakkal.

Így kezeld!

Ha a te felettesed is a szeszélyes kategóriába tartozik, akkor nincs könnyű dolgod. Ha nem olyan fából faragtak, hogy egy vállrántással lerázod magadról a gyakran bántó és igazságtalan bírálatokat, akkor érdemes elgondolkodnod a munkahelyváltáson.

Ha viszont szeretnél túlélésre berendezkedni, akkor igyekezz minél hamarabb kiismerni a főnököd hangulatát. Egy tekintet, egy homlokráncolás vagy egy hangsúly is árulkodó lehet. Ilyenkor próbálj meg a háttérbe húzódni, illetve kerülni a konfrontációt. Ha beszélned kell vele, akkor mindenképpen akkorra időzítsd az egyeztetést, amikor kevésbé felhős a tekintete. Sokat segíthet még, ha megértéssel fordulsz felé, vagy legalábbis együttérzéssel gondolsz arra, hogy az ilyen emberek nem véletlenül feszültek és gondterheltek.

A kritikus

Sajnos gyakran előfordul, hogy egy főnök azt a maradi szemléletet vallja, hogy a dicséret nem megfelelő eszköz egy vezető kezében. Az ilyen típus kényesen ügyel arra, hogy még véletlenül se hagyja el a száját egyetlen jó szó se a munkáddal kapcsolatban. Egy tökéletesen megírt levélben vagy dokumentumban is talál hibát, vagy, ha nincs benne, akkor kreál egyet.

Fürkésző tekintete folyamatosan a rosszat keresi, ha pedig kiszúr egy kisebb vagy nagyobb hiányosságot, akkor kíméletlenül lecsap. Ha mindig is a tökéletességre törekedtél, akkor könnyen felőrölheti az idegeidet ez a hozzáállás. Akkor is nagyon nehéz dolgod van, ha kevés az önbizalmad.

Így kezeld!

Próbáld meg a felettesed szemüvegén keresztül látni a világot! A tudatosan kritikus szemlélet egyrészt csak egy póz, amit azért vesz fel valaki, mert a saját egóját szeretné simogatni. Másrészt kifejezetten nagy tájékozatlanságra és a korszerű vezetői ismeretek hiányára vall, ha egy vezető úgy gondolja, hogy a dicséret hátráltathatja a munkát.

Ha ilyen a főnököd, akkor próbáld meg kerülni a konfliktust, és semmi esetre se ölj felesleges energiákat abba, hogy megpróbálsz kicsikarni egy-két jó szót. Te viszont ne fukarkodj a dicséretekkel. Ezzel a technikával talán ráébresztheted arra, hogy mi az, amitől ő nap mint nap megfoszt téged.

Ezt is szeretjük