10 fokkal melegebb van, mint kellene: döbbenetes adatokat közölt a meteorológiai szolgálat
Az elmúlt néhány napban többször is megdőlt a melegrekord.

napos-oszi-idojaras
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A fővárosi és az országos legmagasabb minimumhőmérsékleti rekord is megdőlt keddre virradóra - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán. Mint írták: az országos rekord mostanáig 15,1 fok volt, amelyet 1981-ben Makón mérek. Most ennél több mint 1 fokkal melegebb volt Pécs Árpádtetőn, ahol mindössze 16,4 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet a leghidegebb órákban.

A fővárosban is 1981-ben volt a legenyhébb mostanáig az október 22-i hajnal, akkor 13,9 fokot regisztráltak. Most viszont a János-hegyen csupán 14,4 fokig csökkent a hőmérséklet. Az előrejelzés szerint marad az ilyenkor szokásosnál jóval melegebb, száraz, napsütéses idő. Továbbra is többfelé 20, helyenként 25 fok felett alakulnak a maximumok, a minimumok sok helyen 10 fok körül maradnak. A hétvégére pár fokos mérséklődésre számíthatunk.

10 fokkal melegebb van a szokásosnál

Az elmúlt napokban több melegrekord is megdőlt, október 20-án, vasárnap országos átlagban 24 fok körül volt a hőmérséklet, ami 10 fokkal melegebb az ilyenkor szokásosnál. A legkevésbé, 15,9 fokig Balatonlellén süllyedt a hőmérséklet, ez új rekord az 1953-as badacsonytomaji 15,3 fok után. Megdőlt a fővárosi melegrekord is.

A vasárnapról hétfőre virradó éjszaka ismét rekordenyhe volt: a Veszprém megyei Balatonedericsen és a Zala megyei Iklódbördőcén mindössze 16 fokig csökkent a hőmérséklet, ez három tizeddel magasabb az eddigi rekordnál, amit 2013-ban Kaposváron rögzítettek. A hajnali után aztán hétfőn napközben további melegrekordok dőltek meg, az új országos napi rekord 28 fok lett.

A cikk az ajánló után folytatódik

Az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa, Pátkai Zsolt elmondta: a fővárosban mostanáig 25 fok volt a rekord, amelyet 1943-ban mértek. Hétfőn ennél több mint fél fokkal melegebb volt Pestszentlőrincen, ahol 25,6 fokig emelkedett a hőmérséklet. Az október 21-ei országos melegrekord 2019-ig 25,6 fok volt, amelyet 1935-ben Nyíregyházán és Baján mértek. Most viszont Adonyban - ahol vasárnap is megdőlt a melegrekord - 28 fokig melegedett a levegő.

Fotók: Getty Images

Használd ki a jó időt: kirándulj!

Mindenkinek szüksége van időnként kiszakadni a város zajából, és feltöltődni a természetben. Nem kell a legmagasabb hegyet megmászni, sziklákon átkelni vagy sebes folyókon átgázolni, elég néhány könnyen bejárható túraútvonalat ismerni. Így a család összes tagja biztonságos körülmények között tudja élvezni a táj nyújtotta szépségeket.

Ezt is szeretjük