50 °C-ot is mértek idén tavasszal: megdöbbentő adatok a meteorológusoktól
Ez valószínűleg a valaha eddig mért legmagasabb hőmérséklet áprilisban. Hihetetlenül meleg volt az idei tavasz.

homero
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az idei tavasz a harmadik legmelegebb volt Magyarországon - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez is eljuttatott elemzéséből. A kontinens időjárását áttekintve azt írták, hogy Európában 1979 óta a mostani volt a legmelegebb, a hőmérséklet az idén átlagosan 2,4 °C-kal múlta felül az 1981-2010-es áprilisi átlagot. Ez jóval magasabb, mint a második és a harmadik legmelegebb áprilisi anomália.

Példaként említették, hogy Németországban 1881, Ausztriában pedig 1800 óta nem mértek az ideihez hasonló, magas hőmérsékleteket. Kitértek arra, hogy nemcsak Európában, hanem Ausztráliában is rekord közeli, a második legmelegebb volt az idei április. Pakisztánban pedig 50 °C fölötti értékeket mértek, ami valószínűleg a valaha eddig mért legmagasabb hőmérséklet áprilisban - tették hozzá.

Szélsőséges volt az idei tavasz

Magyarországon összességében az évszak középhőmérséklete országos átlagban 12,69 °C volt, ami 1,8 °C-kal haladta meg az 1981-2010-es normálértéket. A március meglehetősen hideg volt, a havi átlaghőmérséklet 3,3 °C volt, ami több mint 2 °C-kal maradt el a sokéves átlagtól. Az április viszont jóval melegebb volt a szokásosnál, a sokéves átlagot 4,6 °C-kal haladta meg. Így az idei április az 1901-től tekintett rangsorban a legmelegebb lett.

Májusban is folytatódott az átlagosnál melegebb időszak. A 19,13 °C-os átlaghőmérséklet csupán 0,04 °C-kal maradt el a valaha mért - 2003-as - legmelegebb májusi átlaghőmérséklettől. Az évszak során több napi hideg- és melegrekord született. A legmagasabb hőmérsékletet, 32,9 °C-ot a sajópüspöki állomáson elhelyezett automata rögzítette a tavasz utolsó napján. A legalacsonyabbat, -24,6 °C-ot március elsején mérték Sátorhelyen.

A csapadék tekintetében az egyes hónapok jelentősen különböztek egymástól. Márciusban szélsőségesen sok eső hullott, az 1981-2010-es átlag közel két és félszerese, így ez volt a harmadik legcsapadékosabb március 1901 óta. Az április viszont igen száraz volt, országos átlagban mintegy 15,8 milliméter eső esett, ami a sokéves átlag csupán 36%-a. Így a legszárazabb áprilisok sorában a hatodik lett az idei.

A cikk az ajánló után folytatódik

A májusi csapadékmennyiségről az előzetes adatok alapján elmondható, hogy a sokéves átlag csaknem 80%-a esett le. "Összességében tehát az idei tavasz átlag körüli csapadékot hozott, de egyenetlen időbeli eloszlásban" - írta a meteorológiai szolgálat.

Ezt is szeretjük