Kitolódhat a fűtési szezon kezdete, de ez veszélybe sodorja a hazai erdőket
Októberben és novemberben különösen látványos a melegedés.

erdő
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Jelentősen nő az őszi meleg periódusok száma Magyarországon, ami kedvező az őszi belföldi turizmus számára, és kitolja a fűtési időszak kezdetét.

A jelenség ugyanakkor káros hatással lehet a lombhullató erdőkre - írta keddi cikkében a Másfélfok - Éghajlatváltozás közérthetően című szakportál.

Egyre melegebb van ősszel

Szabó Péter éghajlatkutató és Pongrácz Rita meteorológus közös elemzésében azt írta, az elmúlt ötven év megfigyelései alapján augusztus utolsó dekádjában egy jelentősebb, majdnem 4 Celsius-fokos melegedés történt, azaz a nyári meleg egyértelműen kitolódott augusztus közepéről szeptember elejére, de az őszi hónapok egy része is szignifikánsan melegszik.

Hozzátették: a tartósabb meleg periódusok hosszának és gyakoriságágának növekedése októberben és különösen novemberben látványos. Az október 20. utáni időszakra 2-4 Celsius-fokos emelkedést és 2-5 nappal több meleg napot mutatnak a számok, novemberben pedig 1996 után legalább kétszer több meleg nap fordult elő az azt megelőző időszakhoz viszonyítva.

Az elemzés szerint a meleg őszi napok számának növekedése októberben délen-délnyugaton az erőteljesebb, novemberben pedig inkább az ország középső részén, valamint a Tiszántúlon nagyobb.

A kutatók szerint lehetnek előnyei a melegebb ősznek, a szeptemberi várható növekedés a nyárvégi, vízparti turizmus számára lehet kedvező, az októberi több meleg nap az őszi turizmus fejlesztését teszi lehetővé, és a meleg időszakok miatt kitolódik a fűtési időszak kezdete, ami mérsékelheti a fűtésből eredő kibocsátásokat.

Felhívták a figyelmet ugyanakkor arra is, hogy az őszi melegedés káros hatással lehet a lombhullató erdőkre, amelyek hamarabb elhullajthatják így a leveleiket. Hozzátették: a megoldás az lehet, ha új, speciális erdőket, például nem lombhullató mediterrán fajokat telepítünk, amelyek alkalmasak a többlet-szén-dioxid megkötésére és ezáltal a légkörből való kivonására.

Gyanútlanul biciklizett az erdőben, váratlan találkozásban volt része

A fiatal hegyi biciklis épp egy trükköt próbált meg levideózni egy kanadai erdőben, amikor felbukkant a váratlan jövevény. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük