10-ből 9 magyar fiatal szorong miatta: egy felmérés szerint így gondolkodnak a Föld helyzetéről

A magyar fiatalok 90 százaléka szorong a klímaváltozás miatt.

Klímaváltozás és a fiatalok
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Az UNICEF Magyarország friss, reprezentatív felmérése szerint a 13-25 éves korosztály túlnyomó többségét napi szinten foglalkoztatják a klímaváltozás kérdései, 90 százalékuk állítja, hogy kifejezetten szorongást él meg a témával kapcsolatban.

A Publicus Research az UNICEF Magyarország megbízásából idén júniusban több mint kétezer 13-25 év közötti magyarországi fiatal bevonásával mérte fel, milyen hatással van a klímaváltozás ennek a generációnak a tagjaira, hogyan gondolkodnak a jelenségről.

Az online kérdőíves kutatás drámai eredményeket hozott: a hazai fiatalok 90 százaléka állítja, hogy valamilyen mértékben szorongást él meg a klímaváltozással kapcsolatban, 33 százalék pedig kimondottan erőteljesen szorong. Elmondható, hogy a korosztály többsége komoly jelentőséget tulajdonít a témának, 60 százalékuk rendszeresen, 15 százalékuk pedig napi szinten foglalkozik vele. A megkérdezettek háromnegyede a saját kényelmét is feláldozná a fenntarthatóság érdekében.

A válaszadó fiatalok 35 százaléka számára jelenleg a klímaváltozás a legfontosabb, 21 százalékuk számára pedig a második legfontosabb kérdés, amelyet az olyan kríziseknél is súlyosabb problémának látnak, mint az ukrajnai háború vagy a szegénység.

A cikk az ajánló után folytatódik

Játssz a Heineken kódokkal és nyerj!

Vásárolj promóciós csomagolású Heineken terméket, töltsd fel a kupakban vagy a nyitófülön található kódot és nyerj 4 fős amszterdami utazást vagy legyen tiéd a Heineken ajándékok egyike! Növeld a nyerési esélyed és játssz velünk 2024. július 17-ig!

Advertisement

Promóció

A Publicus felmérése szerint a klímaváltozás a képzettebb fiatalokat érdekli a leginkább - 50 százalékuk első helyen említette ezt a problémát -, a nem tanuló, legfeljebb szakiskolát végzett fiatalokat pedig a legkevésbé - nekik csupán 11 százalékuk tartja ezt a legfontosabb problémának. A kutatók szerint nem véletlenül, hiszen - ahogy az a vonatkozó nemzetközi adatokból is kiderül - a képzettség és a társadalmi státusz nagyban befolyásolja a klímatudatosságot.

A kutatásból az is kiderült, hogy a magyarországi fiatalok tanulmányaiktól és szociális hátterüktől függetlenül egyöntetűen elfogadják a klímaváltozás tényét - alig egy százalékuk mondja magát szkeptikusnak. Lényeges visszajelzés, hogy a magyar fiatalok háromnegyede személyesen, áldozatok árán is kész tenni azért, hogy elkerülhessük a természeti katasztrófát - nekik szól a gyermekvédelmi szervezet ősszel induló „Klímahősök” programja, amelynek célja, hogy a szorongást valódi tudással, generációk közötti párbeszéddel és cselekvéssel váltsa fel.

Fotók: Getty Images

Egyre kisebbek lehetnek az emberek a jövőben

Egy paleontológus szerint van rá esély, hogy egyre csökken az emberi testméret.

Egyre kisebbek lehetnek az emberek a jövőben: ez a testméret csökkenésének oka a paleontológus szerint

Egy paleontológus szerint van rá esély, hogy egyre csökken az emberi testméret.

Elolvasom
Ezt is szeretjük