Így látják a méhek a virágokat: nagyon mást érzékelnek, mint az emberek

Egy kutatásból már tudjuk, hogy a méhek a hő segítségével látnak és tájékozódnak.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy tudományos kutatás bebizonyította, hogy a növények virágain különböző hőminták rajzolódnak ki foltokban, az alapján, hogy a virág vagy virágzat egyes részein milyen a hőmérséklet. Ezek a hőfoltok amolyan irányjelző táblákként működnek a méhek számára.

A Bristol Egyetem kutatói művirágokra másolták rá a különböző hőmintákat, hogy megvizsgálhassák, hogy látják, érzékelik ezeket a méhek.

Amit az emberi szem nem lát

Tény, hogy a méhek számtalan tényező szerint tájékozódnak, melyek alapján tudják azt is, hol kell landolniuk. Ilyen tényezők a színek és az elektromos mezők, de a legújabb kutatás szerint a virágszirmok hőmintája is kifejezetten nagy szerepet játszik abban, hogy a virág mely részére vonzza a beporzókat.

A virágokon kirajzolódó hőfoltok az emberi szem számára láthatatlanok, a méhek viszont nagyon is jól látják őket. A képeken is látható hőminta gyönyörű, követi a virágok színeit - mi ebben a formában érzékeljük a látásunkkal. A foltok hőmérséklete általában 4-5 °C-kal magasabb, mint a virágzat többi részéé - bizonyos esetekben a minta hőmérséklete akár 11 °C-kal is melegebb lehet.

A kutatás során lenyűgöző fotók készültek, melyek a virágok fajtái szerint változnak. Másként rajzolódik ki a százszorszép, a pipacs vagy a bíbor szuhar hőfoltja, de egyvalami közös: mindig a virág közepén a legerősebb színezetű, hőmérsékletű. 

A művirágokon, melyeket a kutatók a vizsgálatoknál használtak, nem teljesen ugyanazok a hőminták jelentek meg, mint valódi másaikon, de az emberi szem számára nem látható a különbség. A méhek látása ellenben annyira érzékeny, hogy képesek megkülönböztetni így az egyes virágfajtákat, az információkat pedig felhasználják, és továbbadják egymás között, ami az emberiségnek igencsak javára válik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Veszélybe kerülhet a faj

A kutatók ugyanakkor figyelmeztetnek arra, hogy a folyamatban lévő éghajlatváltozás rossz hatással lehet a méhek interakciójára. A virágok hőmintája fokozza a méhek munkájának hatékonyságát, mivel segítségével képesek jóval több élelmet felhalmozni saját kolóniáik részére - tehát fontos szerepet játszik a méhek fennmaradásában is. 

"A klímaváltozásnak számos kedvezőtlen hatása lehet a méhek és virágok közötti interakciókra, hiszen az megbontja ezt az igen fontos, köztük lévő kapcsolatot, vagyis a hőminták eltűnhetnek" - mondja dr. Heather Whitney, a kutatás vezetője.

Mérgező csípések

Egyre többször hallani arról, hogy a fellépő allergia, illetve az anafilaxiás sokk miatt mennyire veszélyes lehet a méh- vagy darázscsípés is. Tíz olyan állatot mutatunk, mely itthon elterjedt, és igencsak veszélyes lehet a csípése az emberi szervezetre nézve.

Ezt is szeretjük