Megváltoztathatja a történelmet! Elárulja titkát a rejtélyes őskori szobor

Az újonnan előkerült részletekből kiderülhet, valóban voltak-e az őskorban női vallási vezetők.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ott Wölzing geológus a délnyugat-németországi Sváb-Alb hegység Stadel nevű barlangjában, mélyen a föld alatt dolgozott kis kézi kapájával. A leletei kétségtelenül érdekesek voltak, de nem akadt köztük eget rengető: kovakődarabok és az őskori ember ételmaradékai. Aztán a szerszám beleakadt valamilyen kemény tárgyba, és kifordította a földből egy kis szobor darabjait.

1939-et írtak akkor, és Wölzingnek nem sok ideje maradt a vizsgálódásra. A második világháború kitörése küszöbön állt, és ő nemrég kapta meg a katonai behívóját. Gyorsan berakta hát a darabokat egy dobozba, és még aznap be is fejezte az SS által finanszírozott ásatást.

A következő csaknem 30 évben nem sok figyelmet kaptak a szobordarabok. Amikor végül összeillesztették őket, az eredmény pedig a kőkor egyik legfigyelemreméltóbb szobra lett - írta a Der Spiegel című német hetilap internetes változata.

220 darabból rakták össze a 35 ezer éves műkincset

Az Oroszlánembernek elkeresztelt alkotás mamutagyarból készült, és mintegy 30 centi magas. Alkotója nyáltól nedves bőrrel polírozta simára, és egy kísérlet során kiderült, hogy körülbelül 320 óra kellett az alak kifaragásához.

A híres jégkorszaki műkincs másolatai ma már New Yorkban és Tokióban is megtekinthetők. Az eredeti azonban súlyosan sérült, és senki sem tudja, pontosan hogyan is nézett ki. Sok részlete még nem került elő, amikor a háború előtti ásatás hirtelen abbamaradt. Az alak 1988-ban nyerte el mai formáját. 220 darabból áll, de a test mintegy 30%-a még mindig hiányzik. Felületéről nagy darabok törtek le.

Rossz állapota csak még rejtélyesebbé teszi a szobrot. Mitikus lényt ábrázol-e, vagy egy állatalakba rejtőzött sámánt? A bal felkaron lévő hat vonal köpölyözésre utal, vagy valami másra? És mi volt a jobb karon, amely hiányzik?

A külső nemi szerv is felismerhetetlen. Joachim Hahn német régész, az újkőkor szakértője szerint az altesten lévő kis lemez "egy ernyedt állapotban lévő pénisz". Elisabeth Schmid paleontológus ugyanakkor a fanszőrzet háromszögét látja benne.
A nyolcvanas években kezdődött, a kis szobor neméről szóló heves vita napjainkban is tart. Azok, akik szerint az Oroszlánember valójában nő, meg vannak győződve arról, hogy az ősi primitív társadalmak anyajogúak voltak. Azt állítják, hogy az akkor élt nők ahelyett, hogy engedelmesen főztek és gyereket neveltek volna, mamutokra vadásztak, és a szertartások, a papi tevékenység dolgában is ők irányítottak.

A vitát máig nem sikerült eldönteni, de mivel az Oroszlánembernek újabb darabjai kerültek elő, ez a helyzet hamarosan megváltozhat.

Az újonnan felfedezett darabokkal újra összerakják a szobrot

A felfedezések azután történtek, hogy az archeológusok figyelme újból a Stadel-barlang felé fordult. Átnézték az 1939-ből származó törmeléket, és az eredmény szenzációs volt.

- Körülbelül ezer, feltehetően a szoborhoz tartozó darabot találtunk - mondta a kutatásban részt vevő Claus-Joachim Kind. - Hamarosan eredeti formájában látjuk majd a legrejtélyesebb baden-württembergi műtárgyat - reméli.

Az Oroszlánember lábujjhegyen áll, és úgy tűnik, hogy táncol. De vajon kit rejt a jelmez? Az oroszlánt ősidők óta a férfierények, a bátorság és az erő szimbólumának tartják. Sámánok pedig ma is vannak az Amazonas térségében és Ausztráliában, és a többségük férfi.

Másrészt viszont a szobornak van néhány zavarba ejtő vonása. A szüléshez szorosan kötődő köldök igen hangsúlyos rajta. Az altesten - tipikusan a nőkre jellemző - vízszintes ránc látható. Elisabeth Schmid szerint a szobornak valamikor melle is volt, ami letört. Azt is mondja, hogy a combok és a far közti átmenet ugyancsak a női testet idézi. Elkészített egy agyagmodellt, amely méretes fenékkel ábrázolja az Oroszlánembert.

Sok tudós a leghatározottabban elutasította ezt az ábrázolást. Van azonban legalább egy bizonyíték, amely Schmid elméletének helyességét igazolja - egy 14 ezer évvel ezelőtti emberábrázolás a spanyolországi Las Caldas-barlangból. Az alaknak kőszálikecske-feje van, és eltéveszthetetlen női nemi szervei.

Azt jelentené ez, hogy női sámánok is léteztek? Eleink vallási vezetői nők voltak? A szobor újonnan megtalált részei egyszer és mindenkorra megoldhatják a rejtélyt. Sok száz apró csontdarab kerül a helyére, hogy létrejöjjön belőlük a szobor, amely szakértők becslése szerint 20%-kal többet mutat majd az eredetiből.
A kutatás egyik résztvevője szerint elegendő csontdarab került elő ahhoz, hogy a nemi szerveket rekonstruálni lehessen. "Meg fogjuk állapítani az alak nemét" - jelentette ki határozottan.

Képek forrása: robertrood.wordpress.com, elavarasant.blogspot.com

Ezt is szeretjük