2 dolog, amit meg kell tenned, ha váratlanul pénz áll a házhoz
Fontos, hogy akkor is okosan kezeld a pénzt, ha váratlanul nagyobb összegre teszel szert.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha olyan szerencse ér, hogy váratlanul nagyobb összeg üti a markod, nem szabad azonnal fejest ugrani a költekezésbe.

Legyen a pluszpénz bónusz, jutalom vagy akár örökség, tudd tiszta fejjel kezelni a helyzetet, és előre gondolkodni. Íme, két dolog, amit tegyél meg, ha pénz áll a házhoz.

Költekezés - módjával

Valószínűleg senki sem tudja megállni, hogy ne lepje meg magát vagy szeretteit valamivel, ha egy nagyobb összegre tesz szert, hiszen a pillanatnyi biztonságérzet miatt biztos benne az ember, hogy ezt megengedheti magának.

Ezzel nincs is semmi baj, hiszen inkább ilyenkor áldozz az efféle meglepetésekre, mint akkor, amikor nincs miből - arra azonban mindenképpen vigyázz, hogy ne költsd el nagyobb részt a pénzből.

Ne ess abba a hibába, hogy addig szórod, amíg van, és gondolj a jövőre is. Végezz némi számítást, és döntsd el, mennyit tudsz nélkülözni a pénzből anélkül, hogy megéreznéd, és ezt az összeget, ha úgy gondolod, költsd arra, amire csak szeretnéd.

A többi pénzt azonban tartsd meg, és gondolkodj el rajta, hogyan lehetne hosszú távra is takarékoskodni a tőkéből - hiszen félretenni is csak akkor tud az ember, amikor éppen van miből, és egy ilyen lehetőséget nem érdemes kihagyni.

Szeretnéd tudatosabban kezelni pénzügyeidet?
Találd meg az OTP Megtakarítási iránytű segítségével az igényeidnek és céljaidnak legmegfelelőbb megtakarítási lehetőséget!

Nem muszáj, de emellett persze az sem árt, ha azt az összeget, amit elköltesz a pluszpénzből, valami olyan dologba fekteted be, ami tényleg időtálló és értékes, nem valamilyen mulandó tárgy vagy fogyóeszköz.

Takarékoskodás

Amikor már tisztáztad magadban, hogy mennyi pénzt tartasz meg a pluszösszegből, és abban az esetben is, ha úgy döntöttél, hogy az egészet félre szeretnéd tenni, ideje elgondolkodni a lehetőségeken. Több út is van arra, hogy a bebiztosítsd, vagy legalább megalapozd még a távoli jövődet is a nem várt anyagi gyarapodás révén.

A pénzt akár be is fektetheted attól függően, hogy mekkora értékről van szó, vagy nyithatsz például takarékszámlát, lekötheted az összeget, de úgy is elhelyezheted a megtakarítást, hogy bármikor hozzáférhess. A bankok számos lehetőséget kínálnak neked az ilyen esetekre, és ha az ügyintéző segítségét kéred, tiszta képet kaphatsz arról, hogy mi lenne számodra a legmegfelelőbb opció.

Ha úgy adódik, még a távoli jövődet is elkezdheted megalapozni, hiszen a nyugdíj-előtakarékossági számlával már idősebb korodra is félretehetsz. Te határozhatod meg, hogy milyen befektetési termékben szeretnéd elhelyezni a pénzt, és előtakarékossági támogatást is kaphatsz.

Ezt is szeretjük