Magyarországon is diszkriminálják a nőket: te érintett vagy?

A nemek közötti különbségtétel a magyar bérek terén is komolyan megmutatkozik.

Az Európai Unió már megalapításakor célul tűzte ki az egyenlő bánásmód irányelvének megvalósulását, az 1997-es luxemburgi csúcsértekezlet pedig már a foglalkoztatás terén is kiemelten kezelte.

Régóta része tehát az uniós stratégiának a nők és férfiak foglalkoztatási arányának kiegyensúlyozása, éppúgy, mint az azonos bérezés elvének érvényesítése, a teljes körű gyakorlati megvalósítás azonban mind a mai napig várat magára, a nők ugyanis még mindig kevesebbet keresnek a férfiaknál, és foglalkoztatásuk is alacsonyabb mértékű.

Miért keresnek kevesebbet a nők?

A nők alacsonyabb bérezésének több okát is említi az Európai Bizottság a nemek közötti bérszakadékkal - gender pay gap, röviden GPG - foglalkozó weboldalán. Egyrészt létezik direkt diszkrimináció, vagyis, hogy ugyanazt a munkát végzik kevesebb pénzért a nők -, ugyanakkor a bérrés kapcsán erről csak kis százalékban lehet beszélni. Meghatározó ugyanakkor, hogy azokat a munkákat, amelyeket nők végeznek, nem értékelik ugyanannyira, mint azokat, amelyeket a férfiak. Jó példa erre, hogy egy szupermarketben például a többnyire női munkakörnek számító pénztárosi állást kevésbé fizetik meg, mint például a rakodást, amihez a férfiak fizikai képességeire van inkább szükség.

Fizetés tekintetében általában többre értékelik a pénzügyi, mint az emberek iránti felelősséget, emellett gyakran előfordul, hogy bizonyos munkakörökben kevesebb nőt alkalmaznak, mint ahogy az is, hogy adott vállalaton belül csak alacsonyabb pozíciókat tudnak megszerezni.

Szeretnéd tudatosabban kezelni pénzügyeidet?
Találd meg az OTP Megtakarítási iránytű segítségével igényeidnek és céljaidnak legmegfelelőbb megtakarítási lehetőséget!

Vezető beosztásokban a nők a mai napig jelentős mértékben alulreprezentálnak, csakúgy, mint például az ápolói, oktatói és adminisztrációs munkánál sokak által többre értékelt technikai, mérnöki munkakörökben.

A nők gyakrabban szorulnak ki a munkaerőpiacról

Mindezt, csakúgy, mint a személyes választásokat, a sztereotípiák is befolyásolják, nem beszélve a hagyományos női szerepekről. A nők bérezését meghatározza, hogy számukra jóval nehezebb egyensúlyt teremteni a magánéletet és a munka között, a gyermekek, az idősebb rokonok, valamint a háztartás körüli teendők még mindig nem oszlanak meg egyenlően a két nem között, így a nők gyakran kiszorulnak a munkaerőpiacról. Pályájuk gyakran törik meg - a 12 év alatti gyermeket nevelő nők foglalkoztatási aránya 2010-ben 64,7%, míg a férfiaké 89,7% volt -, emellett gyakrabban dolgoznak részmunkaidős állásban, melynek bérezése sokszor nem arányos a teljes munkaidősével.

Hogyan öregedjünk jól? - Az örömteli élet nem korfüggő

A Femina Klub januári vendége Pataki Ági sztármodell, producer lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között arról beszélget, hogy hogyan béküljünk meg az idő múlásával. Miért olyan fontos a humor és az önreflexió? Hogyan gondoskodhatunk testi és szellemi egészségünkről? Miért fontos szociális kapcsolataink fenntartása ebben az életszakaszban is? 

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. január 15. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A nők esetében a nyugdíj is alacsonyabb

A különféle okoknak köszönhetően 2010-es adatok szerint az Európai Unióban átlagosan 16,2%-os volt a bérrés, míg Magyarországon 17,6%-os. Bár az unió 2010-2015-ös esélyegyenlőségi stratégiájának is fontos része ennek csökkentése, nem árt figyelni az adatokra, valamint a lehetőségekhez mérten nőként nagyobb tudatossággal teremteni meg az anyagi biztonságot - például különféle megtakarítások által. Már csak azért is, mert az említett felmérés szerint minél idősebb egy nő, annál nagyobbra duzzad a bérek közötti rés, emellett a nők esetében a nyugdíjak is alacsonyabbak, és jóval több idős nő él szegénységben, mint férfi.

Ezt is szeretjük