Csökkentsd egyszerűen a havi költségeidet

Szerezd be az 50 forintos eszközt!

Egész generációknak vált be a háztartási napló.

Havi vagy akár éves költségeidet akkor tudod jelentős mértékben csökkenteni, ha minden kiadással pontosan tisztában vagy, amihez azonban nélkülözhetetlen az írásban való nyomon követés.

Erre az egyik legalkalmasabb, ugyanakkor legegyszerűbb eszközt a generációk egész sora által alkalmazott, kockás füzetként is emlegetett háztartási napló jelenti, melyben minden részletre kiterjedően, napi szinten vezetheted a bevételeket és kiadásokat.

Miért jó háztartási naplót vezetni?

Szinte mindenkivel előfordult már, hogy egy bevásárlás alkalmával jó néhány üzletbe betért, majd számos terméket pakolt kosarába annak ellenére is, hogy a terv korántsem erre irányult. Ez könnyen megtörténhet, ha a rendelkezésedre álló pénzösszeget csak hozzávetőlegesen becsülöd fel, és vásárolsz, mondván, még biztos telik rá - a legtöbben mindezek után félve számolják ki, pontosan mennyi is maradt pénztárcájukban vagy a bankszámlájukon.

Ha azonban háztartási naplót vezetsz, pontosan kiszámolhatsz mindent, tudod, mennyiből gazdálkodhatsz, melyek a kötelező kiadások - például a lakásfenntartás költségei -, illetve mennyi az, amit élelmiszerre költhetsz, vagy épp szabadon felhasználhatsz. A számlák befizetése után fennmaradó összeget akár napokra is feloszthatod, így pontosan tudod majd, mikor mennyit költhetsz, mi az, ami belefér, és mi az, ami már nem.

Mindezzel átláthatóbbá válnak pénzügyeid, csökkenhetnek a felelőtlenebb kiadások, tudatosságra sarkallod magad, a kontroll pedig az anyagiakkal kapcsolatos idegeskedést is mérsékelheti, hiszen pontosan tudod, mire számíthatsz. A napló segítségével nyomon követheted a pénzügyi változásokat, az esetleges drágulásokat, emellett, amennyiben vannak gyermekeid, ezzel őket is takarékoskodásra, egyfajta pénzügyi látásmódra nevelheted.

Érdemes minden hónap elején leülni, felvezetni a naplóba a bevételeket és a kötelező kiadásokat, majd átbeszélni a veled egy háztartásban élőkkel, mire van feltétlenül szükség, és mire kell számítatok az elkövetkező hetekben. Ha mindenre egy kevés plusszal kalkulálsz, hó végén még félre is tehetsz egy keveset. A naplóba jövőbeli céljaidat is felvezetheted, kiszámolhatod, még hány forint szükséges a megvalósításukhoz, emellett azt is tisztábban látod majd, mennyi a szükséges minimum, amit elő kell teremteni, esetleg mi az, amin spórolhatsz, ha kedvezőtlenebbé válik anyagi helyzeted.

Szeretnéd tudatosabban kezelni pénzügyeidet?
Találd meg az OTP Megtakarítási iránytű segítségével igényeidnek és céljaidnak legmegfelelőbb megtakarítási lehetőséget!

Ha nincs elég pénz a kiadásokra

Ha nehezen tudod fedezni a kötelező kiadásokat, az önkormányzat is segíthet lakhatási támogatás formájában. Nézd meg a videót!

Hogy néz ki egy háztartási napló?

Vannak, akik egyszerű sémát követnek, az alig ötven forintért kapható, kockás füzet lapjainak közepére vonalat húznak, melynek egyik oldalán a bevételeket, a másikon a kiadásokat vezetik dátummal, pontos összeggel. Mások tovább mennek ennél, és tippeket jegyeznek fel - például, hogy mit hol vettek meg a legolcsóbban -, illetve komolyabb naplót vezetnek, a hónapokat egymástól elválasztó kartonokkal és lefűzhető fóliákkal, melyekben a számlákat is elhelyezhetik. Vannak, akik a háztartási naplót egyfajta családi főkönyvként kezelik, és a fontos telefonszámoktól kezdve a család adatain át a szerződésekig és a szolgáltatók telefonszámaiig számos dokumentumot belefűznek.

Szenvedélyeink fogságában - Az addikció és a kontrollvesztés pszichológiája

A Femina Klub júniusi vendége Dr. Zacher Gábor toxikológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőségek kérdéseiről beszélget.

Zacher Gábor szerint, ha saját magunk elé tükröt tartunk, akkor 4-5 függőséget mindenki fel tudna sorolni. Igaz ez?

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra

Helyszín: József Attila Színház

Promóció

A hagyományos változaton kívül azonban a számítástechnika is segít megkönnyíteni a napló vezetését, számos verzió letölthető az internetről - elég beírni a keresőbe a letölthető háztartási napló kifejezést -, emellett akár egy Excel-táblázatot is létrehozhatsz a kiadások nyomonkövetésére, külön munkalapokon vezetve az egyes hónapok vonatkozó adatait.

Ezt is szeretjük