Megskalpolták a férfit az indiánok az 1800-as években, de túlélte: sokkoló fotó készült róla

Robert McGee-t 1864 nyarán skalpolták meg a sziú indián törzs tagjai, de a férfi életben maradt, és megosztotta a világgal a felfoghatatlan szörnyűségeket, amelyeket átélt.

GettyImages-471375237
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Robert McGee-t 1864 nyarán skalpolták meg a sziú indián törzs tagjai, de a férfi életben maradt, és megosztotta a világgal a felfoghatatlan szörnyűségeket, amelyeket átélt.

A férfiről 1890-ben megdöbbentő fotót készített egy E. E. Henry nevű fotós, ami később bejárta az internetet.

A megskalpolt férfi portréja

Robert McGee és családja 1864-ben döntöttek úgy, hogy egy jobb élet reményében a vadnyugatra költöznek. A 14 éves fiú szülei azonban útközben meghaltak, így Robert árván maradt, írja Rare Historical Photos

Robert a kansasi Fort Leavenworthban telepedett le, és mivel katonának nem vették fel az életkora miatt, beállt egy teherszállító céghez. 1864 nyarán a cég lovas szekereket küldött Fort Leavenworthből Fort Unionba, és Robert is velük tartott. A szekerekre leselkedő veszélyek miatt a konvoj katonai kíséretet kapott. 

A csapat július 18-án tábort vert a kaliforniai Walnut Creek közelében, nem messze a Zarah erődtől. Az erőd közelsége miatt a csapatot kísérő katonák felelőtlenné váltak, és a szekértábortól néhány mérföldnyire táboroztak le. 

A szekértábort délután 5 órakor egy 150 sziú indiánból álló törzs támadta meg, akiket állítólag a híres indián parancsnok, Little Turtle vezetett. Az indiánok nyilakkal és lőfegyverekkel támadtak a táborozókra, és percek alatt lemészárolták őket. 

Az indiánok brutálisan elbántak a karaván tagjaival. A legendák szerint a földön heverő McGee-t több nyílvessző és egy pisztolygolyó is eltalálta. A fiú arccal lefelé feküdt, amikor felbukkant mellette Little Turtle, és megskalpolta őt. 

McGee később azt állította, hogy végig az eszméleténél volt, amikor az indián törzsfőnök levágott a koponyájáról hatvannégy négyzetcentiméternyi hajas fejbőrt. A sziú indiánok nagyobb skalpokat gyűjtöttek, mint a legtöbb másik törzs. 

Amikor a katonák végre odaértek a táborhoz, sokkoló látvány fogadta őket. Az indiánok a karaván összes tagját megskalpolták. Ahogy a katonák végigsétáltak a holttestek között, döbbenten tapasztalták, hogy McGee és egy másik fiú túlélték a történteket. A katonák Fort Larnedba vitték Robertet, ahol egy sebész ellátta a fiú brutális sérüléseit. 

Robert csodával határos módon felépült a sérülésből, és fejbőr nélkül élte tovább az életét. 25 évvel később egy döbbenetes portré készült róla. 

Az akkori sajtó felkapta Robert történetét, a korszak híres sebészei mindent megtettek, hogy segítsenek visszaállítani a férfi haját, de ez nem sikerült.

A legendák szerint Robert McGee volt az egyetlen ember, aki túlélt egy skalpolást. 

8 ma is használt indián találmány: a fogamzásgátlót és a fecskendőt már azelőtt ismerték, hogy Kolumbusz elérte Amerikát

Nézd meg te is a tárgyakat!

Kiemelt képünk illusztráció, forrás: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük