Megdöbbentő! Már 1830-ban feltalálták a számítógépet?
Angol kutatók építik meg a gépet
A 19. századi matematikus papíron számoló- és számítógépet is tervezett.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Brit kutatók nemrégiben egy előreláthatólag tíz évig is eltartó, több millió dolláros projektbe kezdtek, amelynek a célja egyetlen komputer megépítése.

Charles Babbage
Babbage számológépe

A költséges és időigényes feladat végeredménye azonban nem egy csúcstechnológiás masina lesz, hanem egy olyan számítógép, ami csak a töredékére képes mindannak, amire mai társai.

Száz évvel előzte meg a korát

A kutatók célja nem az, hogy szupergyors vagy szuperintelligens számítógépet hozzanak létre, hanem hogy megfejtsék, működik-e a Charles Babbage, a 19. században élt bogaras matematikus papíron megtervezett számítógépe, amely a valóságban soha nem épült meg.

A gép tervrajzait a londoni Tudományos Múzeum őrzi, ezek alapján az elkészült szerkezet óriási, szobaméretű monstrum lenne, és bár nem kell hozzá szilikonlemez vagy szoftver, annál több fémcsavarra lesz szükség.

A kutatók azután döntöttek a gép megépítése mellett, hogy 1991-ben már sikeresen megvalósították Babbage egy jóval kevésbé bonyolult, de korához képest szintén lenyűgöző tervét, egy nyolcezer darabból álló, mérnöki pontossággal összeszerelt számológépet.

A mostani projektet John Graham-Cumming programozó és Doron Swade, a múzeum korábbi kurátora vezeti, akik már elkészítették a különös tudós által tervezett számítógép vázlatait, jelenleg pedig egy háromdimenziós modell megalkotásán dolgoznak - ezt követően fognak hozzá a gép felépítéséhez.

Ha a komputer működőképes lesz, az azt jelenti, hogy Babbage papíron megtervezte az első programozható számítógépet még az 1830-as években, száz évvel azelőtt, hogy az ötlet modern formája megfogalmazódott volna Alan Turing vagy éppen Neumann János fejében.

Graham-Cumming a New York Timesnak elmondta, reméli, ha a gép elkészül majd, a jövő generáció tudósai megállnak előtte, és inspirációt gyűjtenek a saját, korukat száz évvel megelőző felfedezéseikhez.

Képek forrása: sciensemuseum.org.uk, free-photos.biz

Ezt is szeretjük