Sokkoló bűntények 2013-ban

Gyilkosság, gyerekkínzás és ittas vezetés

Volt, akinek az ügyét csak idén tudták lezárni.

Több kutatás is kimutatta, hogy az állandó híráradatban az ember apatikus lesz, érzéketlenné válik akár súlyosabb bűncselekmények kapcsán is. Azonban van, ami kiemelkedik a többi közül, és nem szabad róluk megfeledkezni.

Németek öltek németeket Magyarországon

Szintén tényleges életfogytig tartó fegyházbüntetést kaptak szeptemberben a mogyoródi német házaspár gyilkosai. A vád szerint 2009-ben élve temették el a nyugdíjas áldozatokat.

A két német vádlott négy éve Németországban pénzmosás gyanújába keveredett, ezért szöktek Magyarországra, ahol a Baranya megyei településen élő honfitársaik bizalmába férkőztek. A gyilkosok áldozataikat elkábították, majd Mohácson egy gödörbe dobták és egy munkagéppel betemették őket. Az ügy harmadrendű vádlottját felmentették a bűnpártolás vádja alól.

Brutális gyerekkínzás

Idén novemberben napvilágra került három szigetszentmiklósi testvér szüleik által elkövetett durva kínzása. A nyolc, kilenc és tíz éves gyerekeket a szüleik többször megerőszakolták, felnőtt filmeket kellett nézniük vagy éppen rágcsálókat etettek velük. Miután a gyerekek nem jártak iskolába, nevelőszülőkhöz kerültek, ahol minden kiderült. A nevelőszülők értesítették a rendőrséget. Ebből az esetből is látszik, hogy Magyarországon a gyerekvédelem finoman szólva meglehetősen rosszul működik.

Kocogó nőre csaptak le

Döbbenettel fogadta a közvélemény azt a hírt is szeptember végén, hogy az esti órákban Soroksáron megöltek egy kocogó 36 éves nőt. Férje akkori elmondása szerint a felesége a tragédia estéjén is szokásos útvonalán indult futni, ahogyan évek óta tette. Mivel negyed tízkor még nem ért haza, és a telefonhívásokra sem reagált, a férj keresni kezdte a futóútvonal környékén. Egyedül nem találta, ezért rendőri segítséget kért. Először ez sem vezetett eredményre, ám végül a rendőrkutya az otthoni szagminta alapján éjfél után felfedezte az áldozat holttestét egy bokorban. Az üggyel összefüggésben öt embert vettek őrizetbe, úgy tudni, ők egy családhoz tartoznak. Lapértesülések szerint a környéken egy ideje már panaszkodtak egy erőszakos csoportra.

3 embert megölt, szexi címlapot kapott

Nézegess képeket!

Elolvasom

Brutális gyilkosság Ózdon

Kegyetlen támadás ért a Borsod megyei Ózdon egy helybeli férfi testvérpárt, melynek során az egyik sértett a helyszínen életét vesztette, a másik súlyos, nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. A rendőrség alig több mint egy nap alatt fogta el és vette őrizetbe a bűncselekménnyel gyanúsított férfiakat, akik később beismerték tettüket. Különösen felkavaró az ügyben, hogy a támadók mindössze  kétezer forintnyi zsákmánnyal gazdagodtak, hiszen az idős testvérpár nagyon szerény körülmények között, néhány tízezer forintos nyugdíjból élte mindennapjait.

Egységes taxik

Habár nem járt emberáldozatokkal, az egységes taxirendszer bevezetése is nagy port kavart 2013-ban.

Az elszigetelten álló házba már nem sokkal korábban is betörtek egyszer, akkor azt a porcelán étkészletet vitték el, amelyet még a nagymamájuktól örököltek a fivérek, és gyakorlatilag egyetlen értékük volt. Mindkét férfi hallássérült volt, ezért a 19 és 24 esztendős álarcos behatolókra csak akkor figyeltek fel, amikor azok már a szobában voltak, de akkor már késő volt kitérni a vascsövek elől. A 70 éves József nem sokáig élt, öccséről, a 68 éves Sándorról is azt hihették a támadók, hogy meghalt, ezért hagyhatták magára. Amikor elmentek, a férfi utolsó erejét összeszedve kért segítséget telefonnal rendelkező ismerősétől, együtt értesítették a rendőrséget.

Érthetetlen családi tragédiák

Tavasszal és nyáron több családi vérengzés is sokkolta az országot. Áprilisban a Heves megyei Nagyfügeden verte agyon baltával 59 éves édesapját egy fiatal helybeli fiú, a holttestet az emésztőgödörbe dobta, majd maga értesítette a rendőrséget. Állítólag az apa támadt ittas állapotban a fiúra. A helyiek értetlenül álltak az ügy előtt, az egész családot rendes, vallásos, visszafogott embereknek ismerték meg. A gyilkosságért akár élete végéig is börtönben ülhet K. Ádám.

Képek! Ilyenek a hétköznapok egy börtönben

Nézegess képeket!

Elolvasom

Májusban a Békés megyei Sarkadon egy kilenc hónapos csecsemőt vertek halálra. 25 éves édesanyját és annak 20 éves élettársát a rendőrség őrizetbe vette, az anya ellen védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett testi sértés gyanúja miatt indítottak eljárást. Annál is inkább, mivel később az elhunyt gyermek kétéves és hétéves testvéreit is kórházba szállították, akiken szintén sérüléseket fedeztek fel. A pár összesen öt gyereket nevelt, az életben maradtakat nevelőszülőknél helyezték el. A rendőrség szerint a gyilkosságot a nevelőapa követte el, halált okozó testi sértés miatt előzetes letartóztatásba helyezték.

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

Egy ügy, három tényleges életfogytiglan

Az elkövetés időpontja alapján ugyan nem, a végkimenetel szempontjából azonban 2013-hoz kötődik az utóbbi évek talán legnagyobb szabású, legdurvább, legtöbb port felvert, legnagyobb figyelmet kapott hazai bűnténysorozata. Ítéletet hirdettek ugyanis a cigánygyilkosságok gyűjtőnéven közismertté vált támadások ügyében.

A hat roma származású ember, köztük egy ötéves kisfiú életét követelő 2008-as és 2009-es, Kislétán, Tiszalökön, Nagycsécsen és Tatárszentgyörgyön lőfegyverekkel és Molotov-koktélokkal elkövetett támadásokért tényleges életfogytiglani szabadságvesztést szabta ki a bíróság Kiss Árpád elsőrendű, testvére, István másodrendű és Pető Zsolt harmadrendű vádlottakra. A negyedrendű vádlott, Csontos István 13 éves fegyházbüntetést kapott, ezen felül pedig a négy elkövetőnek összesen több mint 100 millió forint bűnügyi költséget is meg kellene térítenie.

Másodfokú, jogerős döntésével megszüntette a 2012-ben M3-s autópályán halálos balesetet okozó szlovák nő, Eva Rezesová házi őrizetét a Budapest Környéki Törvényszék, majd és elrendelte ismételt előzetes letartóztatását. A nőt már be is vitték a büntetés-végrehajtási intézetbe. 

Ebben a cikkben nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését. Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Ezt is szeretjük