Meddig tart még az idei tél? Megjósolta a budapesti állatkert medvéje

Meglátta árnyékát a Fővárosi Állat- és Növénykert medvéje. Azt is megvizsgálták, mennyire lehet hinni a módszernek.

medve
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A múltban népi megfigyelések alapján próbálták egy-egy hosszabb időszak jellemző időjárását előre jelezni. Általában néhány jeles nap időjárásából következtettek. Hagyományosan az ilyen jeles napok közé tartozik február 2., Gyertyaszentelő Boldogasszony napja is, de a néphit ezt összekapcsolta a medvékkel is. Úgy tartják, ha ezen a napon a medve meglátja az árnyékát, az hosszú telet ígér, ha viszont nincs árnyéka, mert borús az idő, a tél már nem tart sokáig.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben vasárnap megtartották a hagyományos medveárnyék-észlelést. Balu, a tizenkét esztendős barnamedve végül meglátta az árnyékát, ez a népi időjóslás szerint arra utal, hogy még messze nincs vége a télnek.

Látszódott a medve árnyéka

Az állatkert közleménye szerint Balu az elmúlt napokban a szokásosnál kissé szégyenlősebb volt, most azonban fürgén cammogott ki az állatkerti Nagyszikla oldalában található, belső helyéről. Noha az első percekben még nem látszott a medve árnyéka, hiszen a nap épp csak előbújt a Nagyszikla mögül, nem sokkal később azonban már jól kirajzolódott. A néphagyomány szerint ez azt jelenti, hogy bár aznap szép idő volt, ez hamarosan megváltozik, és a tél még sokáig fog tartani. Az intézmény megvizsgálta, mennyire lehet hinni a módszernek.

Nyerj ötcsillagos kényeztetést!

Ha most feliratkozol az új Femina-hírlevélre, megnyerheted a kétszemélyes, két éjszakára szóló 5 db szállásutalvány egyikét az 5 csillagos Hotel Divinusba. Nincs más dolgod, mint feliratkozni, és részt veszel a sorsoláson.

Feliratkozom és játszom

Promóció

Ezt is szeretjük