Magyarország Orbánt választja - Vagy nem mer mást mondani
Lehet alapozni a felmérés eredményére?
Ellentmondó vélemények születtek.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A Medián legfrissebb felmérése szerint az emberek többsége kormányváltást szeretne, ennek ellenére vezet a Fidesz.

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet legfrissebb felmérése szerint mostanra világos, hogy a Fidesz erősödése jellemző, annak ellenére, hogy a többség kormányváltást szeretne. Tavaly júniusi adatok a Fidesz 21%-os népszerűségét mutatták, ezzel szemben most a lakosság 29%-a támogatja a kormánypártot.

A felmérést április 19-től 23-ig készítették az ország több mint száz településén, véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével.

A támogatottságról szóló grafikon alapján a Fideszt az MSZP követi 13%-kal, ami 16-tal kevesebb, mint amennyit a kormánypárt kapott. Őket a Jobbik követi 11%-kal, majd az LMP 2-vel, az Együtt 2014 7 és végül a DK 1%-on áll.

Annak ellenére, hogy 2014-ben esedékes a következő választási időszak, a 35%-kal még mindig nagyon magas az egyik pártot sem támogatók aránya. Emellett a Medián szerint az is aggasztó tény, hogy a biztos szavazók 47%-án belül minden hatodik egyik párthoz sem kötődik. Ez több mint félmillió olyan biztos választót jelent, aki nem tud dönteni a jelenlegi felhozatal alapján.

A Fidesz eddigi tevékenységéről tíz választóból hárman mondanak jó véleményt, tehát a kormánnyal szemben elégedetlenség jellemző. A felmérés szerint azonban alapvetően javult a kormány megítélése.

Ki a legnépszerűbb?

A politikusok népszerűségének rangsorát Áder János vezeti. Ő az egyetlen, akinek a támogatottsága meghaladja a 40%-ot. A sorban őt Varga Mihály, Orbán Viktor, Kósa Lajos, Pokorni Zoltán és Bajnai Gordon követi.

Az utóbbi időszakban a lakossági közhangulat is javulásnak indult: jelenleg is erős többségben vannak azok, akik szerint az országban rossz irányba mennek a dolgok, ám az arányuk a tavaly júniusi 80%-ról 64%-ra mérséklődött. A közhangulatot illetően még mindig többségben vannak azok, akik szerint rossz irányba halad az ország, ugyanakkor a tavalyi 80-ról 64%-ra csökkent az arány.

Forrás: MTI.

Ezt is szeretjük