Mi lesz veled, ellenzék? Meg kell ijedni a Fidesztől?

Az időközi választások alapján a Fidesznek van nagyobb esélye. De tényleg?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az időközi választásokon tarol a Fidesz, így joggal gondolhatják a szavazók, hogy ez 2014-ben sem lesz másként. Nagy Attila Tibor politikai elemzőt kérdeztük arról, mennyire lehet komolyan venni ezeket az eredményeket.

Nagy Attila Tibor elmondta, annyi következtetést levonhatunk az időközi választásokból, hogy az ellenzék nincs a legjobb helyzetben. Ennek tipikus állatorvosi lova, hogy múlt pénteken az Együtt 2014 és Mesterházy a nyilvánosság előtt folytattak nem túl bizalomgerjesztő vitát arról, hogy mikor is üljenek le tárgyalni.

Ha még ebben sem tudnak megegyezni, miben tudnak egyáltalán? - kérdezné az egyszerű választó. Mostanra viszont belátták, hogy ezzel nem mutatnak magukról jó képet.

Azért nem lefutott a meccs

Az elemző ugyanakkor némi távolságtartással figyeli az időközi választások eredményeit az országos politikára való hatásuk szempontjából, amelyeket a helyi politikai viszonyok, az adott párt szervezettsége is befolyásol.

Ami pedig az országos közvélemény-kutatásokat illeti: éppen a Medián utalt rá, hogy lehetnek baloldalon rejtőzködő szavazók, akik félnek megmondani igazi pártszimpátiájukat - tette hozzá Nagy Attila Tibor, hangsúlyozva, hogy azt is lehet tudni, hogy a bizonytalanok egy része kormányellenes érzelmű.

Ráadásul a kormányzat körül olyan hibák fordulnak elő - például a beiskolázási anomália - vagy botrány -, a trafikügy, amelyek jól lefordíthatóak a választók mindennapjaira.

Mielőtt tehát bárki örülne, nem árt tudni: a politikai meccs elvileg nem lefutott. Nagy Attila Tibor szerint viszont a baloldali ellenzéknek, a megosztott ellenzéknek bizonyítania kellene, hogy ő a Fidesznél lényegesebb jobban kormányozná az országot. Amíg ez elmarad, sokan érezhetik úgy, a "Fideszen kívül nincs kire szavazni".

Ezt is szeretjük