Ingyenes támogatás a bajbajutottaknak: egyre ismertebb az anonim segélykérő
Már több mint 60-an kértek segítséget a tanácsadóktól.

remult-no
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy hónapja indult el a meddigmehet.hu, az Ökumenikus Segélyszervezet és a Vodafone által létrehozott online tanácsadó oldal, amelyen a segélyszervezet szakmai csapata: pszichológus, jogász és szociális munkás válaszolja meg az anonim üzeneteket. Az indulás óta közel ötezren látogattak el az oldalra, és naponta legalább két új konkrét segítségkérés érkezik. Vannak köztük olyanok, akikkel már három-négy levélváltás is történt az indulás óta.

- Április 18-án indítottuk el a meddigmehet.hu oldalt, amióta több mint ötezren látogatták meg, és a segélyszervezet tanácsadói már több mint 60 főnek tudtak segítséget nyújtani mindössze egy hónap alatt. Ez azt jelenti, hogy naponta legalább ketten jelentkeztek nálunk - számolt be az első hónap eredményeiről Senkár Éva pszichológus, a segélyszervezet munkatársa.

Nők és férfiak is kértek segítséget

A megkeresésekkel kapcsolatban a szakember elmondta, hogy nemcsak nők, de férfiak is kértek segítséget az elmúlt hetekben, illetve az üzenetküldők körülbelül 15-20%-a ismerősnek, barátnak vagy rokonnak szeretne segíteni. A levélírók átlag életkora 36 év, vannak, akik akár 10-20 éve élnek bántalmazó kapcsolatban, de van, hogy egy-két éves kapcsolatban is megjelenik a bántalmazás valamilyen formája.

- Több levélben a volt partner zaklató vagy bántalmazó viselkedése miatt kérnek segítséget a hozzánk fordulók. Sajnos több esetben fordul elő, hogy gyermek is érintett, vagy szem- és fültanúja a bántalmazásnak. Vannak olyan helyzetek, ahol a levélíró felismerte, hogy egy bántalmazó kapcsolatban él, de nem tudja, hogy hogyan lépjen tovább, amelynek sokszor a kiszolgáltatottság, elszigeteltség és anyagi függés az oka.

Sok olyan megkeresés is érkezik, ahol már konkrét jogi segítséget kérnek a levélírók, akár különválással, közös tulajdonban lévő lakás eladásával, vagyonmegosztással kapcsolatban, de a gyermekelhelyezés is gyakori téma.

Az eddigi segítségkérések egy része nem állt meg egy válaszlevélnél: van, akinél már három-négy levélváltás is történt, és sikerült mélyebb párbeszédet kialakítani a levélírókkal. A meddigmehet.hu oldalon bárki anonim kérhet segítséget, aki úgy érzi, hogy lelki vagy fizikai bántalmazásnak van kitéve. Az oldalon rövid regisztrációt követően, csupán becenév és jelszó megadásával lehet üzenetet küldeni a tanácsadóknak.

Ezt is szeretjük