Mikor állhat helyre a forgalom a Délinél? Válaszolt a MÁV erre és még másra is
A végső helyreállítás hónapokat vehet igénybe.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szombat késő délután ismét kövek estek a vágányokra a Déli és a Kelenföldi pályaudvarok közti szakaszon egy alagútnál, emiatt teljesen lezárták a Délit, ami egyáltalán nem indít és nem is fogad vonatokat.

Megkerestük a MÁV-ot, hogy megtudjuk, veszélyben voltak-e az utasok hétvégén, illetve mikor indul meg újra a forgalom az érintett szakaszon. Mázsás kövek estek a sínekre, a helyreállítás pedig még jó ideig eltarthat.

Tízévenként vizsgálják az alagutat

Egy vágányt már másfél hete lezártak, amikor először észlelték, hogy valami nincs rendben az alagúttal. A szombati eset után pedig már mindkét vágányon megszüntették a közlekedést a MÁV szakemberei.

A MÁV sajtóosztálya szerint fontos tisztázni, hogy nincs gond az alagút szerkezetével, utasok nem voltak veszélyben. Az alagút 2012-ben átesett az előírt tízévenkénti fővizsgálaton, és a dokumentált vizsgálati anyag szerint megfelelő műszaki állapotú. Az alagutat rendszeresen, ütemterv szerint ellenőrzik, figyelik a vonalgondozók és a pályamesterek is. A múlt hétvégi rézsűcsúszást követően állandó felügyeletet vezetett be a vasúttársaság az alagútnál - írta válaszában a társaság.

Mázsás kövek zuhantak a sínekre

Az eddigi vizsgálatok szerint az alagút feletti - a Budapest XI. kerületi önkormányzat kezelésében lévő - Csukló utcai területen a hosszú ideig tartó esőzés miatt felgyülemlett a csapadékvíz, és emiatt az alagút Kelenföldi pályaudvar felőli bejárata feletti rézsű talaja megcsúszott. Ez a nagy mennyiségű földtömeg nyomta a támfal tetején lévő támköveket, amelyek közül nyolc darab 80-100 kilós kő - még január 25-én, vasárnap este - lezuhant a sínekre és a környékükre - tudtuk meg.

Ezután a helyszínen fokozott felügyeletet vezetett be a MÁV: január 31-én, szombat estig egy vágányon, 10 kilométer/órás sebességgel haladhattak a vonatok. A MÁV-nak az alagútnál fokozott felügyeletet ellátó munkatársai január 31-én, szombaton este azt tapasztalták, hogy az alagút Kelenföldi pályaudvar felőli bejárata feletti rézsűn tovább csúszott a vizes talaj, az alagút bal vágány felőli szárnyfalának zárókövei megmozdultak, és a falon repedések keletkeztek.

Végleges helyreállítás csak hónapok múlva

A MÁV és a katasztrófavédelem is attól tart, hogy a következő napok csapadékos időjárása tovább ronthat a helyzeten. A MÁV szerint az ideiglenes helyreállítás több hétig tarthat. Ezt követően történhet meg az eredeti forgalmi rend visszaállítása. A végleges helyreállítási munkálatokra - pályáztatást követően - a második negyedévtől kerülhet sor.

Az ideiglenes közlekedési rendről a MÁV honlapján tájékozódhatsz, ha pedig érdekel, milyen a teljesen kihalt Déli, ide kattintva azt is megnézheted.

Fotók: MTI/Lakatos Péter.

Ezt is szeretjük