Mi jut eszedbe a 8. kerületről? Erre biztosan nem gondolsz
A nyolckerben jártunk, ahol már semmi sem olyan, mint régen. Sőt, nagyon-nagyon más.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Ha Budapest legrohamosabban fejlődő részét kéne megnevezni, már aligha Erzsébetváros belső része kerülne szóba, mint pár évvel ezelőtt. Ma a leglátványosabb változások egészen biztosan a Ferencváros és Józsefváros határában, a körúton kívül eső részeken mennek végbe. Külföldi diákok és csillogó üvegpaloták kezdik benépesíteni az eddig rosszhírűnek számító városrészt. Bár a közbiztonsággal még vannak gondok, a helyzet a helyiek szerint is egyértelműen javul. A főváros legrohamosabban fejlődő részén jártunk.

A Kerekerdő park

Építkezés mindenhol

A Corvin negyed metrómegállónál körülnézve alig tudja az ember úgy forgatni a fejét, hogy ne essen a látóterébe legalább egy daru. A környéken gombamód nőnek ki a földből az új építésű házak, az épületek közti "foghíjakat" folyamatosan töltik ki, rengeteg régi épület és tér pedig megújul.

Kováts Bence urbanista nemrég a hvg.hu-n megjelent írásában elemzi azt a helyzetet, aminek köszönhetően ma ez az eddig többnyire lesajnált, és leginkább a bűnözéssel és szegénységgel együtt emlegetett negyed ma egyre népszerűbb a magasabb státuszúak, és még a tehetős külföldi diákok körében is.

Kitépték a néni nyakából a láncot

De vajon hogyan éli meg a változásokat az, aki már évek óta a kerületben él? A 27 éves Gábor vidékről költözött a fővárosba, és a VIII. és IX. kerület határán "telepedett le", előbb albérletben, később saját lakásban. Gábor úgy emlékszik, már évekkel ezelőtt sem volt olyan rossz a közbiztonság, mint attól előzetesen tartott, de mára már nincs különbség Budapest már kerületeikhez képest e tekintetben.

Egy szintén helyben lakó elmondása szerint azonban még nem minden megoldott közbiztonság terén, és erre egyből több konkrét példát is hoz. Nemrég például a szomszédjában lakó néni nyakából fényes nappal tépték le a nyakláncot egy új építésű ház kapualjában. Gábor is elismeri, hogy akár egy-két utcára az egyre felkapottabb éttermektől, boltoktól és egyetemi kampuszoktól már vannak  "sötét foltok", de abban egyetértettek, hogy a kerület és rendőrség is sokat tesz a közbiztonságért.

Főiskolások hozzák el a kávézókat

Egyre több bolt és étterem nyílik a közelben, ami az Üllői út ferencvárosi részén azért sem meglepő, mert a Semmelweis Egyetem több épülete, köztük a 2009-ben épült hipermodern Tűzoltó utcai is itt található. A józsefvárosi oldalon pedig a 2010-ben megvalósult Corvin-sétány projekt keretében felújított lakó- és irodaházak által körbeölelt téren nyílt sok üzlet és vendéglátóhely, de a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludocika kampusza is maga mellé vonzotta a kávézókat, éttermeket, reggelizőket.

Másfél szoba 150 ezer forint egy hónapra

Ha népszerű lesz egy környék, az óhatatlanul együtt jár azzal, hogy nő az ingatlanok ára, és ez nem csak az újépítésűekre igaz. Az albérleteket böngészve találtunk olyan 43 négyzetméteres, egy és fél szobás lakást a Corvin sétányon, amelyért 150 ezer forintot kérnek havonta, és ebben a parkolóhely ára még nincs benne. Ez a legdrágább budai kerületek áraival vetekszik.

A fentihez hasonló lakások vételárai a környéken saját tapasztalataink alapján 25 millió forintnál kezdődnek, de találtunk 2 szobás lakást 40 millió forintért is. Ezek persze mind újépítésű házakban találhatók, de sok egykori nagypolgári házban is folyamatosan emelkednek az árak a nekünk nyilatkozó környékbeliek szerint. Sokan keresik is ezeket a patinás épületeket, az egyik ilyen lakója be is engedett minket a lépcsőházba. Kétségtelenül hangulatos volt, bár a liftben azért kicsit megijedtünk, amikor néha lekapcsolt a világítás egy nagyobb nyikorgás kíséretében.

Olcsó borozó, drága kézműves söröző

A két kerület határán elhelyezkedő terület valóban Budapest legizgalmasabb része, ahol szinte naponta észrevehetők változások. Megfér itt egymás mellett a modern irodaház és a 120 éves nagypolgári épület, az olcsó kiskocsma és a drága házi söröket mérő egység. Egyelőre a különböző társadalmi hátterű helyiek is egymás mellett élnek, ám kérdés, hogy a régebb óta itt élők mennyire bírják majd a környék emelkedő árait, és ha már túl drága lesz nekik a környéken az élet, hova tudnak menni.

Ezt is szeretjük