Kommentháborút indított a neten egy matekfeladvány - Neked mennyi jön ki?

Az eszmecsere a feladat megjelenése óta tart, mivel mindenki más logika mentén próbálja megoldani.

Matematikai feladat megoldása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bizonyára senkinek sem újdonság, hogy az interneten időről időre felbukkan egy téma, amin aztán napokig, ha nem hetekig pöröghet a nagyérdemű, mert képtelenek zöld ágra vergődni és közös nevezőre jutni.

Legutóbb egy látszólag ártatlan és egyszerű matematikai egyenlet indított el kommentlavinát, melyet mostanra százezrek próbálnak megfejteni. De mivel mindenki köti az ebet a karóhoz, ez nem is annyira könnyű.

Mi a matematikai feladat megoldása?

A Twitterre került ki a minap egy matematikai feladványt ábrázoló egyenlet, amiben első ránézésre semmi különös nincsen: van benne egy kis összeadás, szorzás, osztás, zárójelek és persze számok. Ráadásul nem is nagyok, hiszen mindössze egy nyolcast és néhány kettest tartalmaz. Vagyis cseppent sem tűnik ijesztőnek.

Ehhez képest mostanra sem sikerült megfejteni, mert egyesek szerint a végeredmény 1, míg másoknak 16 jött ki. A problémát mégsem a számolással kapcsolatos készségek hiánya jelenti, hanem az eltérő megközelítések arról, melyik műveleti jel élvez elsőbbséget.

Ezt mondja a matematikus

A Popular Mechanics szaklap cikkében egyetemi docensre bízták a feladvány megoldását, aki azon mód le is vezette: szerinte az egyenlet megoldása 16. Mérő László, az ELTE egyetemi tanára azonban másképp vélekedik.

A cikk az ajánló után folytatódik

Dilemma podcast

A Dilemma a femina.hu podcastje, mely minden adásban egy-egy megvitatást érdemlő témát jár körbe. A közösségi média ilyen-olyan formában, de mindenki életének része. Mégis sokszor úgy tűnik, nem tudjuk megfelelően használni. De vajon hol rontjuk el? Miért mindig a legbántóbb kommenteken van a legtöbb like? Kell-e reagálni egy utálkozó hozzászólásra, vagy az ignorálás az egyetlen út? A legújabb epizódban többek között ezekre a kérdésekre Tóth Dani pszichológus, Verebélyi-Kovács Csilla, a Femina social media managere, valamint Pintér Ada műsorvezető kereste a választ.

Promóció

Szerinte ugyanis a feladatnak nincs egyértelmű megoldása, és mindkét eredmény helyesnek vehető. Mivel a kérdés nem matematikai, hanem tipográfiai. Hogy ez mit jelent, arra a tanár úr az alábbi választ adta a Portfólió munkatársának:

- A tipográfián azt értem, hogy a matekban az nincs szabályozva, hogy hol mekkora szóközt kell hagyni. Ugyanakkor az, ahogyan tördelve van valami, irányítja a szemet, azt, ahogyan olvassuk. Az adott esetben éppen az a trükkös, hogy a szóközök úgy vannak belőve, hogy pont határeset, hogy véletlennek tekinthetők-e, és akkor 16 az eredmény, vagy szándékosnak, és akkor 1. 

Hol van a panda?

A rejtett tárgyak megtalálása nemcsak a gyerekeknek szerez örömöt. A felnőttek éppúgy kedvelik az ilyen jellegű fejtörőket és képes feladványokat, és egész kiadványok készültek ebben a tematikában. Két fiatalember, Max Knoblauch és a magyar származású Dudás Gergely is összerakták a saját kis vizuális fejtörőjüket, mely nagyon sikeres lett a neten. Te hány másodperc alatt találod meg a pandákat a képeken? A megfejtést mindig egyet lapozva találod meg.

Megtalálod a pandát a képen? Egy új feladvány tartja lázban az internetet

Nézegess képeket!

Elolvasom

Nyitókép: Getty Images Hungary

Ezt is szeretjük