Nem mindegy, hogyan dobod ki a használt maszkot: így lehet biztonságosan megszabadulni tőle
A használt maszkok veszélyt jelenthetnek az állatokra. Hogyan dobhatjuk ki a védőfelszerelést anélkül, hogy problémát okozna?

maszk nyitó (2)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Minden bizonnyal a maszkok viselése még egy jó darabig kötelező marad a forgalmasabb, zárt helyeken. Kiderült, hogy főleg az eldobható, de még az újrafelhasználható maszkok is veszélyt jelentenek a környezetre és az állatokra nézve.

Az új koronavírussal párhuzamosan megjelentek a használt maszkok szanaszét az utcán, parkokban, de még a tengerben is. Attól, hogy járvány van, még nem szabadna elfeledkezni a környezet védelméről sem, hiszen a kesztyűk és maszkok hulladékként komoly problémát jelentenek. Hogyan lehet biztonságosan kidobni ezeket?

Hogyan kell kidobni a maszkot?

Ahhoz, hogy az orrot és szájat eltakaró védőfelszerelés ne okozzon galibát az élővilágban, fontos, hogy jól kezeljük, amikor elhasználtuk. A maszkot mindig a vegyes, kommunális hulladék közé kell dobni, de előtte ketté kell vágni a rögzítést szolgáló gumiszalagot rajta, mivel az veszélyes az állatokra nézve.

Egyre több olyan kép jelenik meg csapdába esett állatokról, akiknek lába vagy valamilyen testrésze belegabalyodott a gumiba. Leggyakrabban madarakkal fordulnak elő ilyen balesetek. A halak, teknősök, delfinek pedig a vízbe esett, véletlenül elfogyasztott maszkdaraboktól bélelzáródást kaphatnak, amiben a legtöbb állat elpusztul.

A környezet számára kevésbé megterhelőek az újrafelhasználható maszkok, amiket érdemes előnyben részesíteni vásárláskor, vagy akár házilag elkészíteni. Ezeket természetesen minden használat után megfelelően fertőtleníteni kell.

A cikk az ajánló után folytatódik

Május 31-én van a Dohányzásmentes Világnap, amelyet az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) kezdeményezésére 1988 óta minden évben megtartanak. A nemzetközi nap célja, hogy felhívja a figyelmet a dohányzás egészségügyi kockázataira. Ezen a napon szeretnénk felhívni a figyelmet az életmódváltás fontosságára, és arra, hogy a váltásban minden megtett apró lépés számít!

Promóció

Borzasztó látvány a járvány utáni tengervíz

A pánikvásárlás és az azt követő pazarlás környezetterhelő hatásai mellett az egyszer használatos maszkok és kesztyűk a felhalmozódó szeméthez is hozzájárultak.

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük