Tízezreket fű alatt?

Amit a másodállásról tudnod kell

A jövedelem kiegészítésének egyik legjobb módja, ha másodállást vállalsz. De kell-e tudnia erről a főnöködnek, és mi történik, ha kiderül?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Manapság az emberek többsége rákényszerül, hogy ne csak egy, hanem mindjárt két - vagy három - állása is legyen, a megélhetéshez szükséges anyagi forrás így talán nem apad ki.

Ám sokan nincsenek tisztában azzal, pontosan milyen szabályozások, törvények vonatkoznak a mellékállást vállalókra, hogy mit enged, és mit tilt a Munka Törvénykönyve ezzel kapcsolatban. Mi utánajártunk.

Nem tilos – de jól megszorítják

A Munka Törvénykönyve nem zárja ki, hogy az ember legálisan több munkahelyen is dolgozzon egyszerre. Számtalan olyan megszorító intézkedést tesz azonban, melyek egyformán védik a munkavállaló és a munkáltató érdekeit. Az például, hogy közlöd-e a főnököddel, hogy főállásod mellett mással is foglalkozol, sarkalatos pont: bejelentési kötelezettséged van ugyanis, tehát tudnia kell róla, hogy másutt is dolgozol, az engedélye viszont nem szükséges, és ez nagyon fontos. Némely főnök talán megpróbálkozik tiltással, de a törvény melletted áll, ugyanis kizárólag abban az esetben fejezheti ki nemtetszését, ha a másodállásod jellege nagyon hasonló a főállásodéhoz - vagyis veszélyeztetheti a gazdasági érdekeit.

Kiderült! Mit tegyek?

Ha valamiért mégis úgy döntesz, hogy inkább nem kötöd a főnök orrára másodállásodat, és valamilyen oknál fogva annak létére mégis fény derül, az minimum kellemetlen, de akár a kirúgást is kockáztatod. Ha főállásodtól teljesen eltérő területen végzed a másodfoglalkozásodat, talán még lehet rá esély, hogy sűrű bocsánatkérések közepette megmagyarázd: nem úgy gondoltad, és talán még kegyelmet nyerhetsz. Ha azonban még a terület is hasonló, egészen bizonyos, hogy meging a főnök bizalma, és ráadásul törvény adta joga, hogy utasítson arra, hogy megszüntesd a munkavégzést. Amennyiben ezt nem teszed, akár azonnal felmondhat neked. Így tehát célszerű inkább rögtön az elején bevallani a másodállást, hiszen sokkal nagyobb baj lehet belőle, ha lebuksz.

Ne felejtsd el: vannak jogaid!

Nagyon fontos, hogy tudd: munkavállalóként vannak jogaid, melyeket érvényesíthetsz, és ha netán a főnököd ezt másként gondolja, megvan a módja, hogy kiállj magadért. A munkaviszonyból, közalkalmazotti, közszolgálati, szolgálati jogviszonyból származó perekben és vitás ügyekben a Munkaügyi Bíróság dönt. Ha úgy érzed, igazságtalanul, netán jogszerűtlenül bántak veled, bátran keresd fel azt a Munkaügyi Bíróságot, amely illetékes az ügyedben - a munkavégzés helye határozza meg, melyik az. Alapos kivizsgálás után hoznak majd határozatot, és ha valóban sérelem ért, intézkedni fognak.

A köztisztviselőkre másfajta szabályok vonatkoznak
A köztisztviselőkre - például a tanárokra, rendőrökre - másfajta szabályozás vonatkozik, mint az egyszerű munkavállalókra. Lehet ugyan másodállást vállalniuk, esetükben viszont sokkal szigorúbbak a megkötések, ők ugyanis csak a munkáltatói jogkör gyakorlójának engedélyével létesíthetnek további jogviszonyt. Vagyis csak akkor vállalhatnak mellékállást, ha ehhez szabad utat kapnak a munkáltatójuktól. Kivételt képez ez alól a tudományos, oktatói, művészeti, lektori, szerkesztői, valamint jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység, vagyis ezek engedély nélkül is végezhetők.
Természetesen a köztisztviselők nem folytathatnak olyan tevékenységet, amely a hivatalukhoz méltatlan, legyen szó akár politikai, akár gazdasági, vagy netán hivatali összeférhetetlenségről.

A mellékállás is adóköteles!

Természetesen a mellékállásból származó jövedelem is adóköteles, gyakorlatilag ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá adózás szempontjából, mint a főállásra.

Meg kell fizetni tehát az SZJA-t, a nyugdíjjárulékot, az EB járulékot és a munkavállalói járulékot is.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ha azonban a mellékállás megbízási jogviszony, akkor nincs munkavállalói járulék, sőt, az adót és a többi járulékot a jövedelem maximum 90%-a után kell megfizetni.

Másodállás GYES alatt
A kismamák sajnos, sokszor nem tehetik meg, hogy az első három évben, amíg GYES-en vannak gyermekükkel, egyáltalán ne vállaljanak munkát, és csak a szociális támogatásra támaszkodjanak. Korábban - 2006 előtt - olyan korlátozás volt érvényben, hogy GYES mellett csak 4 órában lehet dolgozni - tehát a mellékállás vállalásának akkor sem volt akadálya, az anyukák igénybe vehették a bölcsődét arra az időtartamra, amíg dolgoztak. 2006 januárja óta azonban nemcsak mellékállást, hanem akár teljes munkaidős állást is vállalhatnak, a GYES pedig alanyi jogon jár, akár dolgozik valaki, akár nem.
Ezt is szeretjük