Miért pont szegény libák? Tányérra kerülnek ma újborral leöblítve
A Márton-napban az a jó, hogy fejedelmi lakoma vár, és emellett még jóféle bort is kortyolhatsz.

Ez is érdekelhet

Az élet és szerelem diadala - egy rendkívüli, igaz történet Párizsból (x)

Mozdony Matiné, a mozdonyok fesztiválja (x)

TOGETHER We Recycle – Együtt a környezetért (x)

beauty and style

Villámgyors, szuperegészséges smoothie tál: azonnal feltölt energiával »

Pasztell lila hajszín az új szezon kedvence: meglepő, milyen gyönyörű tud lenni »

Ezeket a magvakat edd rendszeresen, ha szép bőrt szeretnél: pattanások és ráncok ellen is jók »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

November 11., Márton napja több száz éve a libák gyásznapja, de hogy honnan ez a hagyomány, azt kevesen tudják. Egészen az ókorig kell visszanyúlni, amikor Savariában, ami a mai Szombathely, még római légiók állomásoztak.

Élt akkoriban egy Márton nevű, jólelkű katona. Jó szíve vezérelte akkor is, amikor egy hideg, téli éjszakán megosztotta köpenyét egy koldussal. Még aznap éjjel megjelent álmában Jézus, koldus alakjában. Innentől a katona már nem a császárt szolgálta, hanem Istent.

Márton püspök és szent volt

Jó cselekedetei, alázatossága miatt szentté akarták avatni, de már amikor még csak püspöknek szerették volna megszavazni, akkor is a libaólba bújt az ünneplő tömeg elől, annyira szerény volt. Ám a szárnyasok hangos gágogásukkal elárulták. Ha így történt, elég nagy igazságtalanság a ludakkal szemben, hogy ezért még a mai korokban is pecsenyét sütnek belőlük.

Ízletes hagyomány Márton napjára

Itthon már a XII. század elejéről maradtak fent Márton-napi libalakomáról szóló feljegyzések, de ez a gazdálkodási év végével volt kapcsolatban. November közepe tájékán vége lett az éves mezőgazdasági és betakarítási munkálatoknak, és elkezdődött a téli pihenő.

A szolgák és cselédek megkapták az évi bérüket, és ráadásként egy libát, mert a szárnyasok hadát tél előtt tizedelni kellett. Ekkor kóstolták meg az idei szüretből megérett újbort is. "Aki Szent Márton napján libát nem eszik, az egész évben éhezik" - tartja a régi mondás, így ha teheti, kerítsen az asztalára libacombot, párolt vörös káposztát és egy pohár finom újbort.

Gyönyörű az ősz

Itt van rá a bizonyíték. Itthon is csodálatos és lélekemelő fotókat készítettek. Egy kellemes kirándulás erőt adhat az év végi hajszához.

Sült libacomb és újbor

Meglehet, hogy sokan az ilyen új keletű ünnepi menüket csupán egy újfajta divatnak és luxushóbortnak tekintik. Az viszont tény, hogy nagyanyáink idejében az ilyen eseményekhez kötődő szezonális étkezések nem számítottak speciális gasztroeseménynek, hanem természetesek voltak.

Ma már nagyon sok étterem szervez ilyenkor libalakomát, és készül speciális menüvel az adventi időszakot megelőző bevezető ünnepre. Az újbor kóstolása a magyar néphagyomány szerint azért fontos, hogy a következő évben elkerülje az embert minden nyavalya. Márton napja egyébként a karácsonyt megelőző 40 napos böjt előtti utolsó nap, amikor még jó nagyokat lehet büntetlenül lakomázni.

A németajkúak komolyan ünnepelnek

Német nyelvterületen a Márton-naphoz még egy kedves szokás fűződik. Lámpásokat készítenek a felnőttek és a gyerekek, és este felvonulnak velük szerte a városban, hogy a fényekkel a jó cselekedeteket szimbolizálják.

A fényünnep neve Martinsumzug, és itthon is megszervezik a németajkú nemzetiségiek, illetve a kéttannyelvű oktatási intézmények. A német nyelvterületeken főleg faluhelyen Márton-napi tüzeket is gyújtanak, és erre az alkalomra sütött, speciális, liba vagy emberke alakú édes linzersüteményt, vagyis Weckmannt esznek, forró italokat kortyolgatva hozzá.

Ezt is szeretjük