Magyar ember is lehet a Marsra utazók között: ők mehetnek majd a vörös bolygóra

2022-től két évente elindul egy csoport a Marsra a tervek szerint.

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Szinte még mindig hihetetlen, vernei fantáziavilágba való hírnek tűnik, hogy utazni lehet a Marsra, de az elképzelés teljesen reális keretek közé került a Mars One kezdeményezés által. Ez egy olyan magán-űrutazási program, melynek célja az, hogy egy állandó emberi kolónia jöjjön létre a bolygón 2027-ben.

A mintegy 140 országból jelentkező 200 ezer főből 2016-ban száz embert juttattak tovább a szervezők. Az utolsó fázisban egy globális műsoron keresztül a közönség fogja kiválasztani azt a pár tucatot, aki először teheti a lábát a Mars apró szemcsés, vörös homokjára. Meghódítani a Marsot első telepesként valóban grandiózus bakancslistás tételnek tűnik. Egyetlen szépséghibája van csak: a jegy egy útra szól, és nincs szó a visszatérésről.

Hogyan zajlana a hódítás?

A holland alapító cég elképzelése szerint 2022-től minden második évtől négyfős csoport indulna a bolygóra. Az eredeti - és hivatalos - tervezet alapján az utazás életre szóló, és nincs mód a visszatérésre. Bas Lansdorp, a Mars One társalapítója az utóbbi időkben mégis úgy nyilatkozott, hogy nem zárja ki az 50 éven belüli hazatérést a Földre. Ha megvalósul, a Marson kiépített életközösség lesz az univerzum minden eddiginél grandiózusabb valóságshow-ja, ugyanis minden be lesz kamerázva, hogy a Földről figyelemmel lehessen kísérni az eseményeket.

Nem lesz kéjutazás

A repülés több mint egy fél évet vesz igénybe. Az űrhajósoknak kis térben kell majd összezsúfolva utazniuk. A tisztálkodási lehetőséget víz hiányában a nedves törlőkendők jelentik. Az ételek olyanok, mint amiket már megszoktunk a populáris filmkultúra idevágó filmjeiben.

Szárított, fagyasztott, konzerv és granulátum a menü. A folyamatos elektromos zajok is megterhelőek lesznek az utazóknak. Naponta három órát kell edzeniük, hogy fizikai állapotuk megfelelő maradjon. Nem hiába volt az összes fordulón a kiválasztási kritérium első szempontja az alkalmazkodóképesség és a kreativitás.

A telepeseknek a Marson is dolgozniuk kell, a bázist építeni, kommunikációs összeköttetést létesíteni a lakótömbök között, üvegházakat létrehozni, azokban növényeket termeszteni, illetve kutatni a bolygót.

A szerencsés kiválasztottak

A kiválasztási folyamat 2013-ban indult. Fizikai, lelki és szellemi alkalmasságot vizsgáltak a szervezők, és később az angoltudást is. A jelentkezők között volt magyar is. Az utolsó kör egy nagyon komoly, hét évig tartó űrhajósképzés.

Ezt befejezve indulnak el a kis létszámú turnusok a vörös bolygóra 2022-ben. A közösségi médiában láthatóak azok a kisfilmek, amelyekben bemutatkoznak a bűvös százasba belekerült kiválasztottak.

Ezt is szeretjük