Kémkedéssel gyanúsították és azt pletykálták, ő Greta Garbo szeretője: Marlene Dietrich elképesztő élete
Marlene Dietrich különleges, tehetséges nő volt, elképesztően érdekes élettörténettel.

GettyImages-3169271 (1)
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

121 éve, 1901. december 27-én született az összetéveszthetetlen Marlene Dietrich. Mély tónusú hangja, kisugárzása és szemöldöke formája mély nyomot hagyott a XX. századon. A színésznő a mozi, divat és politikai aktivitás egyik ikonja.

Valódi életében távol állt az archetipikus sziréntől, akit a képernyőn alakított. Dietrich elkezdte újraértelmezni a nemekről alkotott merev fogalmakat, szembeszállt a nácikkal, és fontos társadalmi tevékenységeket folytatott, kulturális hatása vitathatatlan.

Marlene Dietrich elképesztő élete

A második világháború alatt megszüntette német állampolgárságát 

Az erős politikai meggyőződéséről ismert Marlene Dietrich soha nem finomkodott a szavaival. Amikor a náci párt megkereste, hogy szerepeljen propagandafilmekben, egy vad „NEIN”-nal utasította vissza az ajánlatot.

GettyImages-3169963

A hithű antifasiszta nő Hitler diktatúrája alatt lemondott német állampolgárságáról, és a lehető legnagyobb mértékben amerikai lett. Billy Wilderrel közösen létrehozott egy alapot is, hogy segítse a zsidókat és a másként gondolkodókat az Egyesült Államokba való szökésben. 

Első leszbikus csók képernyőn

A színésznő későbbi életében a „varrókör” kifejezést használta a hollywoodi leszbikus és biszexuális szcénára utalva, amelynek ő is tagja volt. Az 1930-as  Morrocco című filmben a szmokingos Dietrich Amy Jolly szerepében a mozi egyik első leszbikus csókját adta, ezzel biztosítva helyét az LMBTQ+ ikonjai között.

A cikk az ajánló után folytatódik

Azt pletykálták, hogy viszonya volt Greta Garbóval

Greta Garbo és Marlene Dietrich mindig is tagadták, hogy ismernék egymást, és úgy tudta mindenki, hogy riválisok. Ám vannak dolgok, melyek ennek ellenkezőjére utalnak. A pletykák szerint 1925-ben viszonyuk lett, Dietrich élénk részletességgel leírta Garbo teljes anatómiáját, de állítólag féltékenységből pletykákat terjesztett Garbóról, és megbántotta őt, ezért megszakadt kapcsolatuk.

Kémkedéssel gyanúsították

Annak ellenére, hogy híres volt humanitárius munkájáról, igyekezett segíteni a háborús csapatokat és menekülteket. Egy férfi, aki az FBI-nál dolgozott, azt gyanította, hogy Marlene német kém.

GettyImages-3169122
Fotó: Clarence Sinclair Bull / Getty Images Hungary

J. Edgar Hoover elrendelte, hogy a hollywoodi sztár minden lépését nyomon kövessék, postáját rendszerint átnézték, hogy bebizonyítsák gyanújukat, miszerint ő egy náci kém, aki „Amerika-ellenes tevékenységekben” vesz részt. Dietrich újonnan nyilvánosságra hozott FBI-aktája szerint 1942-től 1944-ig tartott a hivatalos nyomozás ellene, de nem tudták bizonyítani a gyanút. Dietrichnek részben sikerült megcáfolnia a vádakat, amikor 1944 februárjában felajánlotta, hogy Amerika kémje lesz, ezzel bizonyítva az Egyesült Államokhoz való hűségét. 

Speciális szolgálati kapcsolattartó szerepe az volt, hogy „megfigyeléseket gyűjtött európai felforgató tevékenységekről”, miközben a csapatok szórakoztatása céljából a frontra utazott. Nem teljesen világos, hogy mit jelentett ez, és milyen információkat adott át Dietrich az FBI-nak, ha volt ilyen: aktájának egy részét 1980-ban, 12 évvel a halála előtt megsemmisítették.

Kvíz a női feltalálókról

Teszteld, te mennyire ismered a híres női feltalálókat és ismert találmányaikat!

Képek forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük