Arzénnal mérgezett tortát küldött a férjének: Marie Lafarge az első, akit toxikológiai vizsgálat alapján csuktak le

Marie Lafarge esete megosztotta a közvéleményt, és a bizonyítékok is egymásnak ellentmondóak voltak.

marie lafarge másolata

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

1840-ben egy különös per rázta meg a francia közvéleményt. A vádlottat azzal gyanúsították, hogy arzénnal mérgezte meg a férjét, a bizonyítás érdekében pedig igazságügyi toxikológiai vizsgálatot is végeztek, ami a korban újdonságnak számított.

A hölgyet életfogytiglani szabadságvesztésre elítélték, ám az újságok által tájékoztatott francia társadalmat igencsak megosztotta a döntés, szép számmal voltak, akik nem hittek a bűnösségében.

Hazugságra alapozott házasság

1839. augusztus 10-én Marie-Fortunée Capelle, egy tüzértiszt lánya, nagyanyja révén állítólag XIII. Lajos francia király leszármazottja, külső nyomásra hozzáment a huszonnyolc éves Charles Pouch-Lafarge-hoz. A huszonhárom éves lány már az első pillanatban sem szívelhette a férfit, közönségesnek és visszataszítónak találta. Pouch-Lafarge igyekezett jól nősülni, ugyanis a teljes anyagi csőd szélén állt, ám jövendőbelijének azt állította, hogy vagyonos ember tisztességes jövedelemmel és nagy birtokkal, rajta egy minden igényt kielégítő, pompás ingatlannal.

Amikor augusztus 13-án a friss házasok megérkeztek a birtokra, persze hamar kiderült a turpisság. A ház romos állapotban volt, a szobákban patkányok surrantak. A lány újdonsült sógorai, akik földműveléssel foglalkoztak, bizalmatlanul tekintettek a jövevényre.

Marie az első ott töltött éjszakán állítólag bezárkózott a szobájába, és levelet írt a férjének, amelyben arra kérlelte, hogy engedje őt útjára, különben arzénnal vet véget a saját életének. Charles nem engedte őt el, de biztosította arról, hogy nem él férjet megillető jogaival addig, amíg rendbe nem hozatta az otthonukat. A kapcsolatuk kissé rendeződni látszott, és mielőtt 1839 decemberében a férj üzleti útra indult, mindketten végrendeletet írtak, amelyben egymást tették meg kedvezményezettnek. Mint kiderült, a férfi nem sokkal elutazása után a felesége tudta nélkül módosította a végrendeletet, édesanyját nevezve meg a birtok örökösének.

Mérgezett sütemény?

Míg Charles Párizsban tartózkodott, Marie szenvedélyes hangvételű leveleket írt neki, és még süteményt is mellékelt a karácsony szellemében. A férj evett a tortából, majd nem sokkal később megbetegedett - ekkor még senki nem gyanított semmit. Hazatérte után a nő ágyba fektette és ápolta őt, ám állapota egyre romlott, több orvost is kihívtak. Az egyikük tojáslikőrt javasolt, amibe a feleség a házban tartózkodó szemtanúk szerint a szelencéjéből gyanús, fehér port szórt. Mire a hozzátartozók és a harmadik orvos gyanakodni kezdett, már túl késő volt: január 13-án a férfi elhunyt.

A nőt megvádolták a férje megölésével, a tárgyalással kapcsolatos vizsgálatok során a különböző csoportok más-más eredményre jutottak, az arzén jelenlétét nem volt egyszerű bizonyítani. Azt tudták, hogy Marie valóban vásárolt arzént még a sütemény elküldése előtt, valamint a férje hazaérkezését követően, de a kertésszel együtt azt állította, hogy erre a patkányok miatt volt szükség. Az egyik jelentés elavult, megbízhatatlan módszerek alapján állította, hogy az elhunyt testében kimutatható a méreg, a másik arzént talált a tojáslikőrben, de a férfi testében nem bukkantak a nyomára. Még exhumálni is kellett a testet, hogy újabb teszteket hajthassanak végre rajta.

A cikk az ajánló után folytatódik

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Egy híres vegyészt is elhívtak, hogy bizonyítsa, nincs méreg a holttestben, ám ő az akkortájt kifejlesztett Marsh-tesztet használva azt állította, hogy arzénra talált az elhunyt szervezetében. A védelem újabb szakértőt hívott az eljárás ellenőrzésére, ám ő már elkésett, a nőt bűnösnek találták. Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, de a közvélemény szimpatizált vele a származása, valamint a szerencsétlen házasságkötése miatt is. Voltak, akik úgy gondolták, hogy az arzén a földből került Charles testébe. A gyilkossági tárgyalás lezárta előtt egyébként egy másik ügy is napvilágra került: Marie egyik iskolatársa vádolta meg a nőt azzal, hogy korábban ellopta az ékszereit, amikre valóban rábukkantak a szobájában, de ezzel kapcsolatban is többen úgy gondolták, csak később csempészték oda őket, hogy befeketítsék a vádlottat.

A börtönben töltött évek alatt Marie megírta visszaemlékezéseit. 1852-ben tuberkulózisban megbetegedett, így júniusban III. Napóleon szabadon engedte, november 7-én hunyt el. 

Csodásak és halálosak voltak a misztikus méreggyűrűk

A méreggyűrűk első ránézésre csupán aprólékosan megmunkált, pazar ötvösmunkák voltak. Gazdag díszítés, ragyogó ékkő, jókora dísz. Utóbbira azért volt szükség, mert a fej teteje, mint egy apró dobozkáé, nyitható és zárható volt.

(Képek forrása: Getty Images Hungary, Wikipédia.)

Ezt is szeretjük